Áder János: A magyar honvédek képesek az ország biztonságát szavatolni

Áder János: A magyar honvédek képesek az ország biztonságát szavatolni

Tata, 2021. június 8. Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart, mögötte Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lõterén Tatán 2021. június 8-án. Az államfõ alakulatlátogatás keretében megtekintette a Zrínyi honvédelmi és haderõfejlesztési program beszerzéseit. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar honvédek képesek és a jövőben még inkább képesek lesznek az itt élők biztonságát szavatolni, így a magyarok nyugodtan hajthatják álomra a fejüket – erről beszélt Áder János kedden Tatán. A köztársasági elnök itt a haderőfejlesztési program keretében beszerzett technikai eszközöket tekintette meg.

Áder szerint a második világháború óta nem látott haderőfejlesztési reform vette kezdetét 2017-ben, ez pedig az ország biztonsági érdeke. A köztársasági elnök hozzátette, Magyarország 2024-re eleget tesz a NATO felé vállalt kötelezettségnek, és a nemzeti össztermék két százalékát elérő összeget fogunk haderőfejlesztésre fordítani.

Az államfő kiemelte, hogy a magyar katonák az elmúlt évtizedekben nagyon komoly szerepet vállaltak különböző nemzetközi műveletekben és kivívták más országok velük együtt szolgálatot teljesítő katonáinak tiszteletét és megbecsülését. Áder János szólt arról, hogy Afganisztánból kedden érkezik haza az utolsó, kilenctagú kontingens. „A magyar katonák ottani szolgálata alatt a Magyar Honvédség sajnos hét katonát elveszített” – mondta.

Áder János harcfeladatok végrehajtása közben tekintette meg a német Leopard2A4 közepes harckocsikat és a török Ejder Jalcin Gidrán páncélozott járműveket, majd lövészbemutatón vett részt, ahol a már Magyarországon gyártott kézifegyverek is szerepeltek.

Áder János köztársasági elnök kezet fog Lőrincz Gábor dandártábornokkal, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokával, jobbről Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka, középen Kun Szabó István vezérőrnagy, a köztársasági elnök főhadsegédje a parancsnoki tájékoztató kezdete előtt a dandár szomódi lőterén Tatán 2021. június 8-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Magyar Honvédség körül mostanában forrt a levegő, miután Korom Ferenc vezérezredest Áder János a megbízatása lejárta előtt felmentette parancsnoki tisztségéből. A helyére Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot javasolták. A Honvédelmi Minisztérium szerint Korom maga kérte a felmentését, mondván, a rá bízott feladatot elvégezte.