Áder rezidenciája előtt több ezren tüntettek, mindenki a januári folytatásról beszélt

Áder rezidenciája előtt több ezren tüntettek, mindenki a januári folytatásról beszélt

Tüntetők mobiltelefonjaikkal a Lánchídon (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken is folytatódtak a köztársasági elnök által aláírt rabszolgatörvény elleni tüntetések. A teljes tudósításunkat és a december 21-i eseményekről készített videóinkat ebben a cikkben tudják egyben végigolvasni és megnézni.

Utolsó élő bejelentkezésünk a Sándor-palota előtt:

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now.

0.04: Alig pár tucat tüntető maradt a Sándor-palota előtt. A többiek mindenféle atrocitás nélkül, békésen távoztak a térről. Ezzel zárjuk pénteki tudósításunkat. Minden kedves olvasónknak köszönjük szépen a kitartó figyelmet!

0.02A rendőrség 23 óra 17 perckor adott ki egy közleményt, hogy a Szent György téren befejeződött a rendezvény. „A rendőrség biztosította a bejelentett rendezvényt, intézkedésre nem került sor" – jelezték.

23.51: Helyszíni tudósítóink szerint a tüntetők többsége elment, még pár százan maradtak a Sándor-palota előtt.

23.25: „Bajszos sz...r!” és csillagszórók. 

23.15: A szervezők arra kérték a tüntetőket, hogy a rendezvény végével, amit egyúttal bejelentettek, mindenki békésen hagyja el a teret. Többek skandálásba kezdtek.

A vonulást a Sándor-palotáig, valamint az előtte megtartott demonstráción elmondott beszédeket ebben a videóban tudják visszanézni:

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now.

23.13: Himnusz.

23.12: Az MTA-tagokból alakult Stádium 28 nevű kör a mindenféle egyeztetés nélkül módosított Munka Törvénykönyvét illegitimnek tartja, és szolidaritás vállal a demonstrálókkal – olvasták be a közleményt.

23.00: A párbeszédes Szabó Tímea egy Áder János bábbal állt színpadra. Azt kérte a szakszervezetektől, kezdjenek sztrájkokba, mellettük lesznek. A politikus ugyancsak az összefogás fontosságát hangsúlyozta, és mindenkitől azt kérte, harcoljon.

22.56: Hadházy Ákos szerint bebizonyítják, hogy semmi sem színjáték. Mint mondta, a végsőkig elmennek, hogy érvényesítsék azt az öt pontot, amit a köztévébe is bevittek. 

22.53: Szél Bernadett is a januári folytatás fontosságáról beszél.

22.48: Nagyon úgy néz ki, hogy a január komoly ellenállással indul majd, szinte mindenki erről beszél, többek között Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is. Mint harsogta, a januári teendő: „Álljon meg az ország, álljon meg az ország, álljon meg az ország!”

22.46: A tömeg egy része állítólag még mindig a Lánchídon van.

22.45: „Én mindig nagy élvezettel hallgatom és nézem a Kutyapártnak az akcióit meg a plakátjait, mert szerintem humorosak. Úgyhogy hajrá!” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs vezetőjének – miként az Index idézte – a többi ellenzéki pártról viszont nincs ilyen jó véleménye, és szerinte „az ellenzéki szimpatizánsok összegyűjtött pénze az majd a Soros-hálózatot fogja támogatni”.

22.38: Bősz Anett a liberálisoktól ugyancsak a kitartásról beszélt. Szerinte Áder János elvesztette köztársasági elnök jellegét. Ő is jelezte, januárban folytatni kell azt, amit most elkezdtek.

22.33: Barány Balázs, az MSZP elnökség tagja kissé tanácsköztársasági hangulatban indította a beszédét, utalva többek között a száz évvel ezelőtti eseményekre, munkásjogokra. Mondandójának másik fele azonban erős lett, amelynek az a lényege, a szocialisták változnak, nem azok, akik voltak, illetve, hogy Orbán Viktorék szokjanak hozzá, ez az új ellenzék, amely így fog politizálni. „Januárban folytatjuk!” – zárta beszédét Barány Balázs.

22.27: Donáth Anna szerint ilyet még nem látott a Fidesz-kormány. Nemcsak Budapesten, hanem már szinte az egész országban voltak demonstrációk – mondja. Majd elskandáltatta az 5 pontot, amit a közmédia nem volt hajlandó átvenni az oda bejutó ellenzéki parlamenti képviselőktől még vasárnap éjjel, hétfő reggel. „2019, az ellenállás éve!” – mondja Donáth Anna.

22.20: Beszédek jönnek a Sándor-palota előtt. „Stílszerű, hogy ma van az év leghosszabb éjszakája” – hallhatjuk. Előtte a tüntetők „Boldog Karácsonyt!” kívántak Orbán Viktornak. Annyian vannak, hogy nem férnek be a köztársasági elnöki rezidencia elé. Az első beszéd után zúg az „Együtt vagyunk!” Donáth Anna jön, a Momentum elnökségi tagja.

22.16: Többen vagytok, mint számítottuk – mondták be a szervezők, akik azt kérik a demonstrálóktól, hogy „emberi mikrofonnal” adják tovább hátra, mit mondanak, akik nem hallják a tömeg végén. Egyúttal mindenkitől azt kérik, hogy ne történjen semmi olyasmi, ami veszélyeztetné a demonstrációt.

22.13: Megjelent a tüntetők között Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők. Tudósítóink szerint a már eddig is masszív rendőrkontingenshez további erősítés érkezik. A tömegben azt kérdik: „Most miért nem tartanak népszámlálást.”

22.04: O1G feliratot vetítettek a Sándor-palotára, a tömeg üdvrivalgásban tört ki.

Tüntetők a köztársasági elnöki rezidencia, a Sándor-palota előtt (Fotó: Magyar Hang)

21.56: „Megjöttünk! Megjöttünk!” – skandálja a tömeg eleje Áder rezidenciája előtt.

21.53: Az eleje megérkezett a Sándor-palotához. Komoly a rendőri készültség.

21.43: Tudósítóink jelentik, továbbra is masszív a tömeg, több ezren kacskaringóznak fel a Várba. Egy idősebb hölgy „lecsürhézte” a demonstrálókat egy erkélyről. A hangulat egyelőre olyan, mint egy focimeccs előtti szurkolói felvonulás. Leszámítva, hogy a „Mocskos (behelyettesítendő szín)” helyett a „Mocskos Fidesz!” zúg gyakran. Bár a „Ria, ria, Hungária!” viszont passzol.

21.38: A Vár bejáratánál megjelent a rendőrség.

21.35: A menet eleje lassan bekanyarodik a köztársasági elnöki palota elé. Közben a „Gyertek velünk!”, a „Mocskos Fidesz!” és a „Demokráciát!” rigmusok mennek. Illetve a „Hazudik a tévé!”

21.24: A tömeg egy része már a Clark Ádám téri körforgalomban van, míg a vége még a Lánchídra se tudott rákanyarodni.

Tüntetők mobiltelefonjaikkal a Lánchídon (Fotó: Magyar Hang)

21.13: Átkelnek a tüntetők a Lánchídon, zúg a „Ria, ria, Hungária!”

21.04: A tömeg eleje a Lánchídhoz ért, de megálltak, bevárják a végét. Zúgott a „Csak a nemzet!", illetve olykor a hidegben felcsendül a „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej-hej!”

Tüntetők a Lánchíd lába előtt, egy kőhajításnyira a Magyar Tudományos Akadémia székházától (Fotó: Magyar Hang) 

20.52: A tömeg elindult a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota elé a Várba. Tudósítóink szerint még mindig masszív a tömeg, jó pár ezren menetelnek a Lánchíd irányába. Megy a „Viktátor!” és az „Orbán, takarodj!”, valamint a „Szabad ország, szabad egyetem!”

A Lánchídon való átkelés végéig tartó közvetítésünk ebben a videóban tudják visszanézni: 

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now.

20.32: A kutyapárt Békemenete visszaérkezett a Kossuth térre és lassan elvegyül az ott tartózkodókkal, itt-ott feltűnnek az elmúlt napok kedvenc partikellékei, a színes füstbombák. Vannak momentumos zászlók is, és felharsan az O1G eredeti szövegváltozata, az „Orbán egy g...ci!”, valamint a „Konzultálni jöttünk!”

20.21: Közben tudósítóink jelentik, egyre többen vannak a Kossuth téren a parlament előtt. „Van MSZP, DK, Jobbik zászló és szakszervezetektől is jöttek ki a térre” – írják. Nem sokkal korábban egyébként a Magyar Nemzet korábbi tulajdonosa, Simicska Lajos korábbi egyetemi kollégiumi szobatársáról, Orbán Viktor miniszterelnökről mondott elhíresült trágár jelzőjéből kitalált O1G rövidítést vetítették ki az Országházra. A kutyapárt menete lassan visszaérkezik szintén a Kossuth térre.

Az önálló életre kelt O1G rövidítés a parlament épületén (Fotó: Magyar Hang)

20.09: Már a Bajcsy-Zsilinszky úton halad a tömeg eleje, közben a német Rammstein zenekar egyik feldolgozás száma megy.

19.45: Rögtönzött beszédek mennek a menet elején haladó mobilszínpaddá alakítható járműről. Többek között Martin Luther King Van egy álmom kezdetű beszédére érkeztek NER-kompatibilis élethelyzeteket kifigurázó frázisok. És olyan „buzdításokkal” fűtötték a közönséget, mint a „Ti vagytok a környezetvédők, és elégetnétek több tízezer letelepedési kötvényt?” vagy épp „Az akarjátok, hogy az ukránok és románok elvegyék a túlórátokat?”

19.25: A tömeg eleje a Deák tér sarkára ért, ahol beindult a Belga zenekar Nemzeti hip-hop című dala. A menet eleje megállt a Deák tér és a 
Bajcsy-Zsilinszky út sarkán. Megy a zene, úgy tűnik, a Belga nagy kedvenc.

A kutyapárt teljes Békemenetéről készült közvetítésünket erre a videóra kattintva tudja megnézni:

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Menet és tüntetés és minden más

18.53: Elindult a menet. A tervezett útvonal helyszíni tudósítóink szerint a következőképp alakul: Kossuth tér – Széchenyi István tér (egykori Roosevelt tér) – József Attila utca – Bajcsy Zsilinszky út – Alkotmány utca, majd végül vissza a Kossuth térre. Tudósítóink szerint a menet végének majd 20 perc kellett, hogy el tudjon indulni a kiindulópontból. A tömeg több ezres lehet.

18.30: Az előbb a Fidesz korábbi himnusza, a Roxette Listen to your heart című száma szólt, majd a Paff, a bűvös sárkány következett. Tudósítónk szerint sok a kisgyermekes szülő. Fél hét előtt beszédek kezdődtek az Alkotmány utcában felállított színpadon. „Lemondunk a nyugdíjról is, ha a kormány ezt kéri” – mondta többek között az egyik szónok. „Nem akarunk nyugdíjat!” – kezdte skandálni a tömeg.

18 óra után: – Mindenkinek aranysárgába öltözött a lelke? – kérdezték a kamionról, majd elindult a Lazítani című dal. Később Zámbó Jimmy egyik örökzöldje csendült fel, az Egy jó asszony mindent megbocsájt.  békemenetről az al-Dzsazíra hírtelevízió is élőben jelentkezett be – vette észre tudósítónk.

Este hat óra előtt pár perccel: Ákos Ilyenek voltunk című számával hangoltak a kétfarkú békemenetének résztvevői, akik az Alkotmány utcában gyülekeztek. Ákos dala azóta is felcsendült.

Békemenet és „Szégyelld magad, János!”

A fővárosban a ma esti demonstrációk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetével kezdődnek a Kossuth téren. Az utóbbi időben egyre komolyabb hangot megütő viccpárt tüntetésszervezői szerint az általuk meghirdetett demonstráció egy „hálatüntetés a kormány politikája mellett".

„Végre dolgozhatunk 8 napot minden héten. Nem kell többet bajlódnunk a független bíróságokkal. Megszűnt a hajléktalanság. Eltűnnek a bosszantó külföldi egyetemek. És Soros, Soros, Soros, Soros, Soros” – írták az eseménynél. Az Alkotmány utcából indulnak és tesznek egy kört a Kossuth tér körül.

A békemenetet követően a Kossuth térről indul a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki demonstráció, amelynek résztvevői a Sándor-palotához vonulnak tiltakozni.

Több vidéki városban is volt tüntetés, és pénteken is több helyen utcára vonulnak a tiltakozók: Tatabányán a teljes ellenzék együtt tüntet az MSZP-től a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig, de ismét utcára vonulnak Kaposváron is az emberek a Jobbik szervezésében.

A szakszervezetek sztrájkkészültséget hirdettek, jelenleg az előkészítésen munkálkodnak.