Adókönnyítés és hitelmoratórium – Így segít a kormány a kisebb benzinkutaknak

Adókönnyítés és hitelmoratórium – Így segít a kormány a kisebb benzinkutaknak

Brit benzinkút (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat pontos intézkedéscsomag mellett döntött a kormány, hogy segítséget nyújtson a beznizárstop miatt nehéz helyzetbe került kisebb benzinkutaknak – ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára jelentette be, miután „előremutató tárgyalásokat” folytattak a töltőállomások vezetőivel. Ugyanakkor – mint írta – abban egyetértettek, hogy a családokat meg kell védeni a külföldről begyűrűző áremelkedéstől, ezért május 15-ig a benzinárstop megmarad, vagyis 480 forint marad a benzin és a gázolaj ára is.

A meghozott intézkedések a következők:

• Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára
• Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak
• A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén, töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig
• A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
• 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében
• A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

György László tájékoztatása szerint az egyeztetéseket tovább folytatják. Az a cél, hogy a gyors segítség mellett a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége is javuljon, ezért kaphatnak olyan támogatást, amely a működésüket versenyképesebbé teszi.

Országszerte több helyszínről is érkezett hír arról az elmúlt időszakban, hogy a kisebb benzinkutak kénytelenek bezárni, mert veszteségesen tudják csak a kormány által meghatározott áron adni az üzemanyagot a vásárlóknak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég azt közölte, hogy az állam élni fog azzal a jogával, hogy maga jelölje ki a benzinkút működtetőjét azokon a helyeken, ahol bezárás miatt nem lehetne 5 kilométeren belül üzemanyagot venni. Ahol szükséges, a Mol átvállalja a szolgáltatást.