ADOM Diákmozgalom: 85 ezren írták alá, hogy ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-től

ADOM Diákmozgalom: 85 ezren írták alá, hogy ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-től

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. MTI/Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nyolcvanötezer ember aláírta az ADOM mozgalom petícióját az online oktatás folytatásáról – közölte a szervezet. A fokozott érdeklődés szerintük azt mutatja, hogy nagy az igény arra: ne legyen kötelező a következőkben sem a jelenléti oktatás. – Két nappal ezelőtt 20 ezerrel, tegnap 30 ezerrel nőtt az aláírások száma. A kezdeményezést diákok indították, de támogatják tanárok, szülők és nagyszülők is. A kéréseinket indokolttá teszi az indiai variáns közeledte és az oltási tervben szereplő következetlenség, miszerint a 16-18 év közötti diákok csak május 10-től kaphatnának oltást, ami egybeesik a tervezett iskolanyitással – közölték.

A diákmozgalom állítása szerint nem az iskolák zárva tartását, hanem a nyitás döntésének helyi szintre való kiszervezését szeretné elérni. A követeléseik közt van, hogy ne legyen kötelező a jelenléti oktatás, illetve fogadják el a szülői igazolást a tanév végéig, ne számítson bele a 250 óra hiányzásba az, ha a diák a járványveszélyre hivatkozva marad otthon. Továbbá szeretnék, hogy hadd döntsék el a diákok, tanárok, szülők az igazgatóval együtt, hogy kinyisson-e az iskola az öt hétre vagy sem.

Az általános iskolák alsó tagozatosai számára április 19-én indult újra a jelenléti oktatás, továbbá újranyitottak az óvodák is. Eredetileg úgy volt, hogy április közepén mindenki visszatérhet, de aztán először halasztották ezt a gimnazisták, majd a felső tagozatosok esetében is. A tantermi oktatás jövő hétfőn, május 10-én indulhat az ő esetükben is.