Adománygyűjtésbe fog az ellenzék

Adománygyűjtésbe fog az ellenzék

Az ellenzéki pártok vezetői

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindít egy honlapot az ellenzék, azon keresztül lehet majd adományokkal támogatni a kampányuk finanszírozását – értesült a Magyar Hang több forrásból is. Információink szerint az a terv, hogy mindez minél előbb, akár már a hétvégén megkezdődhessen.

Nem véletlen, hogy a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel és csapatával kiegészült hatpárti összefogás ilyen módon is igyekszik forrásokhoz jutni. Az előválasztás megszervezése és a versengés nyilvánvalóan nem volt olcsó, a választási kampányok finanszírozására járó állami támogatás viszont majd csak akkor érkezik, amikor hivatalosan is kampány lesz, ez a voksolást megelőző ötvenedik napon kezdődik. Ráadásul most hatuknak kell összesen annyiból gazdálkodniuk, mint amennyit korábban akár egyetlen párt használhatott fel. A kampányfinanszírozási törvény szerint a pénz ugyanis az egyéni jelöltek és az országos lista után jár: egyéni jelöltenként 1 millió forint – összesen tehát 106 millió –, illetve ha mindenhol elindulnak, akkor további 597 millió forint. Ez összesen 703 millió. Összehasonlításként, ha például a Mi Hazánk minden egyéni választókerületben ki tud állítani egyéni jelöltet, ők egyedül ugyanennyiből gazdálkodhatnak majd.

Velük szemben ráadásul a kormánypártok állnak, látszólag kiapadhatatlan lehetőségekkel. Az elmúlt időszakban ugyanis többször felmerült kritikaként, hogy a hivatalosan kormányzati tájékoztatásra elköltött milliárdok bőven segítik a Fidesz kampányát is.

Érdekesség, hogy az adománygyűjtés módszere mindezek ellenére még a kormánypártként bőséges erőforrások felett rendelkező Fidesztől sem idegen. Például 2018-ban egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök kért anyagi támogatást a szimpatizánsoktól levélben, amelyhez csekket is mellékeltek. Ez a hvg.hu akkori cikke szerint nem is ténylegesen a pénzgyűjtés miatt volt fontos, hanem sokkal inkább annak pszichikai hatása miatt. Ugyanis ha egy választó pénzzel is támogat egy pártot, még jobban kötődni fog hozzá, és még biztosabb, hogy elmegy leszavazni rá a választás napján.

Az ellenzék a nyári előválasztás lebonyolítását is részben adománygyűjtésből finanszírozta. Ezt akkor úgy oldották meg, hogy minden párt egy erre a célra elkülönített saját alszámlán gyűjtött a hozzájárulásokat, majd a befolyt összeget közösen költötték el a szervezésre.