Adott még két hetet a kormány az egészségügyi dolgozóknak, hogy beoltassák magukat

Adott még két hetet a kormány az egészségügyi dolgozóknak, hogy beoltassák magukat

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó pillanatban két héttel elhalasztotta a kormány az egészségügyi dolgozók kötelező beoltásának idejét, az eredeti szeptember elsejei dátum helyett szeptember 15-ig adott adott erre, mindezt pedig egy augusztus 31-én este megjelent Magyar Közlönyben tudatta.

Egy hónappal ezelőtt, július 29-én jelent meg a kormány – Orbán Viktor miniszterelnök által július 16-án bejelentett – döntése az egészségügyben dolgozók kötelező koronavírus-oltásáról. Ennek lényege az volt, hogy minden egészségügyi dolgozó számára kötelező a védőoltás felvétele legkésőbb szeptember 1-jéig (kétdózisú vakcinák esetén az első adagot kötelesek eddig felvenni), ellenkező esetben felmentik őket.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett kormányrendelet nem indokolja, hogy miért halasztja két héttel a kötelező oltást felvételét.

A rendeletmódosítást elsőként észrevevő Portfolio szerint az utolsó pillanatban kihirdetett kormánydöntés arra utal, hogy kényszerű ok lehet a háttérben, és nem kizárt, hogy a kormány attól tart, hogy az érintettek egy része továbbra nem vette még fel a védőoltást és nem szeretné, hogy ők kiessenek a betegellátásból, amit már eleve sújt a munkaerőhiány.