Magyar mentőakció indul Afganisztánba

Magyar mentőakció indul Afganisztánba

Magyar Levente parlamenti államtitkár érkezik az afganisztáni fejleményekről tart sajtótájékoztatójára a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önálló magyar mentőakció indul Afganisztánba, a Kabulban rekedt magyar állampolgárokért – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Ennek kidolgozása folyamatban van – tette hozzá. A miniszterhelyettes azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy pontosan hány magyar tartózkodik Afganisztánban. Pusztán annyi megjegyzést tett, hogy „fel fognak férni egy gépre”. Ennek apropóján egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy most más a helyzet, mint amikor a pandémia kezdetén kellett magyarokat hazahozni a világ különböző pontjairól. Most ugyanis háborús helyzetben kell ezt megtenni, miután az Egyesült Államok kivonulása után a tálibok átvették az ország irányítását.

Megerősítette azt is, hogy az a 26 Afganisztánban tartózkodó magyar személy, akikről korábban a magyar sajtó írt, nem a magyar állam megbízásából látott el ott szolgálatot. Sajtóinformációk szerint a holland nagykövetség védelmét ellátó cég alkalmazásából dolgoztak Afganisztánban. Azt mondta, a hazahozataluk a szövetséges országoknak köszönhetően biztosított.

Magyar Levente a magyar mentőakcióról keveset árult el. Lapunk kérdésére – miszerint mikor döntöttek a mentés megszervezéséről – nem adott választ, mint ahogy más, a mentőakcióra vonatkozó kérdésre sem. Ezt biztonsági okokkal magyarázta. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy senkit (tehát egyetlen magyart) sem hagynak Afganisztánban. Bejelentette azt is, hogy a magyar kontingens afgán segítőjének, illetve családtagjainak is segítséget kívánnak nyújtani. „Ők a magyar katonák bajtársai” – jelentette ki. Konkrét számot ismételt kérdésekre sem mondott, azt mondta, maroknyi emberről van szó, legfeljebb néhány tucatnyiról. A nekik nyújtandó segítség formájáról konkrétum nem hangzott el.

Szóba kerültek a pápai légibázisról Afganisztán felé indult C-17-es gépek is, amelyek útjáról lapunk írt. Mint mondta, ezek a NATO-kontingenshez tartoznak, így nem feltétlenül kell magyar vonatkozással rendelkeznie a küldetésüknek. Azt azonban egyértelművé tette, hogy dolgoznak ezek a gépek.

Újságírói kérdésre azt mondta, Szijjártó Péter külügyminiszter szabadságon van, de nem tudja, hogy azt hol tölti. Ezért az államtitkár vett részt kedden az Európai Unió külügyminisztereinek rendkívüli videókonferenciáján is.

Magyar értékelése szerint az Amerikai Egyesült Államok „sebbel-lobbal történt kivonulása” káoszt teremtett, nem gondoskodott a saját állampolgárai kimenekítéséről sem. Szerinte az Egyesült Államok vezette nyugati szövetségesek mélységesen megalázó helyzetbe lavírozták magukat. Úgy fogalmazott, hogy jelenleg csak a tálibok jóindulatán múlik, ki tudják-e menekíteni állampolgáraikat, illetve azokat az afgánokat, akiket be kívánnak fogadni. Európa pedig bénultan figyeli a messzemenő következményekkel járó eseményt. Szerinte Európának el kell gondolkodnia, hogy milyen részt kíván a jövőben vállalni a hasonló katonai akciókban.

Abban a kérdésben, hogy a tálibokra terroristaként tekint-e a magyar kormány, vagy sem, Magyar Levente nem foglalt állást. Úgy fogalmazott, hogy a tálibok veszélyt jelentenek a világ békéjére, globális világpolitikai kockázatot jelent a hatalomátvételük – jelentette ki az Euronews kérdésére.

Az államtitkár kitért a várhatóan meginduló afgán menekülőkre is. Ennek számát több százezerre tette, de milliós nagyságrendet is emlegetett. Azt mondta, hogy a magyar kormány nem fogja megnyitni előttük a déli határzárat, annak ellenére sem, hogy elmondása szerint komoly elvárások fogalmazódtak meg Magyarországgal szemben, hogy tegyen az ország elvi elköteleződést arra, hogy minden Afganisztánt elhagyni szándékozó elhelyezésében, befogadásában az ország részt vállal. Úgy fogalmazott, hogy a nagyhatalmi hibás döntések politikai és biztonsági következményeit ne a magyar emberekkel fizettessék meg.