Ahol nem hatott két Sinopharm, ott valószínűleg a harmadik sem fog

Ahol nem hatott két Sinopharm, ott valószínűleg a harmadik sem fog

Klausz Irén háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik adagjával Wild Zoltán Zsoltné asszisztens segítségével a nagymányoki Váraljai „Őszikék” Szociális Intézményben 2021. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Fotó: Kiss Dániel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltási protokollját kritizáló orvosok azoknak sem javasolják harmadik oltás gyanánt a kínai vakcinát, akik korábban Pfizert, vagy Modernát kaptak.

– Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét – hallhattuk számtalanszor az elmúlt hetekben a hírt a kormányzati csatornákon keresztül. Az oltásokra már lehet regisztrálni, az eddig napvilágot látott adatok szerint a Sinopharm nem örvend népszerűségnek, míg a Pfizerre vágynak a legtöbben. A hivatalos indoklás szerint a harmadik oltásra azért van szükség, mert „az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást”. Arról persze még csak utalás szintjén sem tesznek említést, hogy az elmúlt hónapokban komoly aggályok merültek fel a kínai Sinopharm vakcinával beoltott hatvan év felettiek – tehát a legveszélyeztetettebbek – védettségét illetően, hiszen igen nagy arányban fordult elő, hogy náluk semmilyen immunválaszt nem produkált az oltás.

A harmadik oltást már vasárnap elkezdték beadni az idősotthonok lakóinak, az MTI fotói szerint van, ahol Sinopharmmal folytatódik az immunizálási program. (Ilyen intézmény például a nagymányoki Váraljai „Őszikék” Szociális Intézmény.)

Mindezek fényében felmerülnek a kérdések: érdemes-e egy harmadik Sinopharm-oltástól várni az immunválasz kialakulását, ha az első kettő hatására nem alakult ki a vírussal szembeni védettség? Illetve, alkalmas-e a kínai oltás az immunválasz erősítésére azoknál, akiknél egyéb vakcinával sikerült elérni a kívánt hatást? Utóbbi kérdést indokolja az is, hogy az oltási program indulásakor a szociális- és idősotthonok lakói és dolgozói nem Sinopharmban részesültek (akkor még ez az oltóanyag nem is állt rendelkezésre), hanem Pfizerrel, vagy Modernával oltották őket. 

A felvetéssel Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdászhoz fordultunk, aki a kérdések megválaszolására nem egyedül, hanem azokkal az orvosokkal közösen válaszolt, akik a hétvégén aggályaikat fogalmazták meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kidolgozott, a harmadik oltások beadására vonatkozó protokollal kapcsolatban. „Statisztikailag azt látjuk, hogy az életkor növekedésével egyre nagyobb arányban nem vált ki immunválaszt a Sinopharm, így az ő esetükben Sinopharmmal ráoltani badarság. Akik két mRNS-oltást kaptak és arra Sinopharmmal ráoltanak, elképzelhető, hogy ugyanúgy nem lesz hatása, mint ahol első körben a kínai vakcinát adták. Kétszer elkövetni ugyanazt a hibát nem ajánlatos” – írták, megjegyezve: aki első (és második) alkalommal mRNS-vakcinát kapott, nekik elsősorban a homológ harmadik oltást, vagyis szintén mRNS-vakcinát javasolják, valószínűsítve, hogy egy vektor típusú oltás is hatásos.

Mint ismert, a harmadik oltás beadására az NNK vezetésével egy több intézményből álló szakmai grémium dolgozott ki oltási protokollt. Eszerint az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek pedig különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. Az NNK levélben tájékoztatta a háziorvosokat arról, hogy milyen kombinációban lehet oltani a harmadik oltást azoknál, akik ezt igénylik. Az oltásról a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönt a helyszínen. Az ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. 

Milyen vakcinával történhet a harmadik oltás (Forrás: NNK)

Első és második oltásra használt vakcina

Harmadik oltásra javasolt vakcina

AstraZeneca (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca

Janssen (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen

Moderna (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna

Pfizer (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer

Sinopharm (inaktivált)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm

Szputnyik (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

A központi protokollra hat orvos kritikus hangvételű szakmai véleményt fogalmazott meg. Mint írták, „a jelenlegi, nem transzparens módon létrejött, tudományos alátámasztás nélküli, több ponton aggályos eljárásrendet célszerű fejleszteni és pontosítani”. – „Ehhez egy részletes szakmai véleményt készítettünk, melyben tisztázzuk a harmadik oltás orvosi indokait, kiemeljük a veszélyeztetett csoportokat, ismertetjük a harmadik oltás beadására vonatkozó immunológiai és egyelőre kevés empirikus adatot, valamint áttekintjük a nemzetközi gyakorlatot és prioritásokat″ – olvasható a Balkányi László orvosi tudásmérnök, Falus András immunológus, Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, Sarkadi Balázs kutatóorvos és Weltner János orvos által jegyzett anyagban. Ebben többek között megismétlik, hogy a harmadik oltás tekintetében az elsődleges feladat az oltott, de valamilyen okból antitest védettséggel nem rendelkezők, valamint a 60 év feletti, Sinopharm vakcinával oltott idősek ismételt vakcinációja, valamint azoké, akik eddig semmilyen oltást nem kaptak. Szintén szükséges az újabb oltás azoknak, akik nagy kockázatú (például immunhiányos vagy szervátültetett) betegek.