Ahol ünnep az élet

Ahol ünnep az élet

Fodor Réka (Fotó: Afreka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg nálunk a hétköznapi gondok maguk alá temetik az embereket, Nigériában csak mosolygó embert látni, ha zenét hallanak, az utcán is táncra perdülnek – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Fodor Réka, Afréka. A missziós orvos beszélt az afrikai hétköznapokról, arról, hogy bár a szegénység miatt egészen hétköznapi betegségekből sincs módjuk meggyógyulni, az iszlamista terror pedig szedi az áldozatait, mindenki megéli azt is, hogy a föld gondoskodik a mindennapi betevőről, az élet pedig bár nagyon viszontagságos, ünnep is. Ennek elfogadásában – mutatott rá – nagyon sokat segít a mély istenhit, ami nem csak a templomba járásban, a különböző közösségi eseményeken nyilvánul meg, hanem mindenben.

– Szoktam mondani, hogy mi, missziós orvosok itthon is misszióban vagyunk: Afrikában bennünket evangelizálnak, annyi hitet kapunk, amennyivel itthon kell kihúznunk, amelyet itthon kell átadnunk. Ami kint luxus, például a cipő, a villany, az internet, az iható víz, nálunk természetes, sokan mégse tudják értékelni, hálát adni érte. Az Afrikában természetes hitet, életfelfogást a praxisomban is igyekszem gyakorolni: a pácienseimnek már megtanítottam, hogy hozzám nem lehet mosoly nélkül jönni – fejtette ki lapunknak adott karácsonyi interjújában Afréka.

Hogy lesz valakiből missziós orvos? Hogyan kell elképzelni az életet és gyógyítást egy nigériai kórházban? Milyen hatása van a mindennapi életre a járványnak? Milyen bánataik, örömeik vannak a nigériaiaknak? Itthon, háziorvosként miben látja a legnagyobb kihívásokat? Nigériában a szociális háló hiánya és az anyagi nehézségek miatt egészen más túlélési stratégiák mentén alakul az élet. Mi az, amit legalább a járvány leküzdéséig elleshetnénk tőlük?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang december 18-án megjelent karácsonyi dupla számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/51-52. számban? Itt megnézheti!