Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz

Roma nő Tiszavasváriban 2014. Szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szociális biztonság megteremtése azt eredményezhetné, hogy a legszegényebbek ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a hatalomnak, és ne adják szinte automatikusan a voksukat a regnáló vezetőkre – erről beszélt a Magyar Hangnak Bass László szociológus. Már az áprilisi országgyűlési voksoláson is szembetűnő volt, és most a tiszavasvári időközi polgármester-választáson is megmutatkozott: a legszegényebb, sokszor romák lakta településrészeken, utcákban kiugróan magas a Fidesz támogatottsága. Ezekben a szavazókörökben nem ritkán bőven az országos átlag felett, 70 vagy akár 80 százaléknál is magasabb a kormánypárt szavazóinak aránya. A háttérben meghúzódó okok egyike a szegénység.

Bass László szociológus a Magyar Hangnak elmondta, hogy bár ők pártpreferenciákat soha nem vizsgálnak, a hátrányos helyzetű településeken végzett terepmunka közben egyértelműen érzékelhető, hogy az itt élők nagyon erősen lojálisak a mindenkori helyi hatalomhoz, pártszínezettől teljesen függetlenül. Hiszen a szegény családok – akik nem feltétlenül romák – rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak és nagymértékben függnek a helyi döntéshozóktól: ők osztják ki a közmunkát, de még a gyest vagy a családi pótlékot is megvonhatják tőlük bizonyos feltételek mellett. Habár logikus magyarázat lehetne, hogy az évek óta nyomorgók valamilyen változásra vágyva egy-egy új helyi vezetőt segítsenek hatalomra, tapasztalatai azt mutatják, mégis inkább az van az emberekben, bajuk lehet abból, ha szembefordulnak a hatalommal. – Minél inkább satuba van szorítva valaki, annál inkább lojális a hatalomhoz – foglalta össze.

„Ide a Fidesz kell, tesókám" - Mi történt Tiszavasváriban? - Magyar Hang

Állítólag 5000 forint járt egy szavazatért, de hallani differenciált javadalmazásról is. Többen emlegették Sorost, Zagyvát és Merkelt is.

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon – véli a szakember –, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség. A szegénység felszámolása rendkívül összetett folyamat, Bass László az alanyi jogon járó alapjövedelem kérdését megfontolandónak gondolja. A legszegényebb családok így biztosak lehetnének abban, hogy lesz pénzük ételre és nem kapcsolják ki a villanyt sem. Vagyis akár elgondolkozhatnak azon is, hogy a sorsuk az adott helyi vezetés, vagy más irányítás alatt lenne-e jobb. Azt ugyanakkor a szociológus is elismerte, hogy az alapjövedelem a társadalomban rendkívül elutasított és rengeteg vita övezi.

A lapunk által megkérdezett politológus szerint mindazonáltal a jelenlegi kormány alapvetően használja ezt a feudális típusú függőségi rendszert, és nem is érdeke azt megváltoztatni. Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa felidézte: 2010 előtt is létezett az a jelenség, hogy a legszegényebbek – akár a munkájukat, közmunkájukat féltve, akár rövid távú előnyökért, például egy-egy ételosztás után – egy adott pártra szavaztak, de a Fidesz regnálása óta ennek mértéke össze sem hasonlítható a korábbiakkal. Ennek egyik oka, hogy mostanra ilyen akciót megszervezni érdemben már csak a Fidesz képes vidéken. Ehhez jön még hozzá, hogy a romákat mozgósítani tudó szervezetek közül az egyetlen pályán maradt erő a Fidesztől teljes egészében függő, Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom, amely „nyilván teszi is a dolgát”.

Megvásárolt életek - Magyar Hang

Immár tényleg a sör-virsli-ötezres kombinációkkal megvásárolható közösségek döntésén múlnak városvezetői pozíciók, képviselői mandátumok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.