„Aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból”

„Aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból”

Lengyel Róbert (Fotó: Facebook/Lengyel Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Siófok azon kevés városok egyike, ahol hiába van többsége a Fidesznek a képviselő-testületben, még sincs a kezükben a város kulcsa. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Lengyel Róbert 2014-ben függetlenként nyerte meg a polgármester-választást, leváltva az öt ciklust a városháza élén töltő Balázs Árpádot. A korábbi rendőrkapitány szerint – bár folyamatos támadások közepette végzi munkáját – Siófok nem jutott Esztergom sorsára.

– Miután 2012-ben a Siófoki Rendőrkapitányság vezetését hátrahagyva leszerelt, arról beszélt, hogy belefáradt a rendőri munkába. Abba nem fáradt bele, hogy polgármesterként ötödik éve tusakodik a siófoki képviselő-testület többségét adó Fidesz-frakcióval?
– Dehogynem… De hadd kezdjem az elején. Gyerekkori vágyam volt, hogy rendőr legyek. Járőrként Siófokon kezdtem dolgozni, majd a Rendőrtiszti Főiskolát, aztán Pécsett a jogi kart is elvégeztem. A pályám egyik csúcsa a paksi Neutron kommandóban eltöltött 12 év volt – ma a Terrorelhárítási Központ egyik főosztálya –, amelynek hét éven át voltam parancsnoka. Onnan hívtak haza Siófokra rendőrkapitánynak.

Márki-Zay Péter: Megvalósult az összefogás, amitől retteg a hatalom | Magyar Hang

Zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Hódmezővásárhely polgármestere szerint mára megszületett az új ellenzék, Hadházy Ákos üzent a miniszterelnöknek.

Bár a politikától távol tartottam magam, számomra a mélypontot Draskovics Tibor minisztersége jelentette, rendőri szempontból hasonló szakmaiatlan tárcavezetőre nem emlékszem. A 2010-es kormányváltás hozott változást, a rendőrség technikai feltételei változtak, megszűnt például a benzinkorlátozás. Ám fojtogatóvá vált a légkör. A politika lassan rátelepedett a rendőrség mindennapjaira. Egyre csak azt kérdeztem magamtól, hogy kell ez nekem? Ebbe fáradtam bele.

– Amikor 2014-ben eldöntötte, hogy elindul a polgármesteri tisztségért, nem tette fel a kérdést: „kell ez nekem?”
– De. Siófokot Balázs Árpád személyében egy ötödik ciklusát töltő, de népszerűségében kopó polgármester vezette. A politikai paletta minden oldaláról biztattak az indulásra. Ekkor már egy siófoki multinál dolgoztam, és mivel minden irányból érzékeltem az igényt az új vezetésre, magam mögött pedig a támogatottságot, belevágtam. Az összes helyi ellenzéki párt mögém állt, és bőven kaptam fideszes szavazóktól is voksokat, így sikerült győzni.

– Az nem fér a fejembe, hogy miért éri meg egy hierarchikus felépítésű, parancsuralmi testülethez szokott volt rendőrnek átülni a politika világába?
– Ha tisztességesen csinálod, anyagilag nem éri meg. A multinál, ahol időközben dolgoztam, talán a nyugdíjig is maradhattam volna. A szülővárosom szolgálata és az itt élők többségének akarata győzött meg. Az ő szolgálatuk vezérel.

– A rendőrségtől hozott tapasztalat hátrány vagy segítség a képviselő-testület működtetésében?
– Valamit bizonyosan segített, mert Siófokból soha nem lett Esztergom, még ha a város elmúlt négy és fél éve valóban a politikai csatározásokról szólt is. A testület azért működött, mert a város érdekében a tisztesség, a józan ész és a törvényesség jegyében a vállalható kompromisszumokat megkötöttem. Tudomásul kellett vennem, hogy kisebbségből kormányzok. A város költségvetése is például mindig egyhangú, 12–0-s szavazati aránnyal ment át. Ennek egyik előfeltétele, hogy emberként tárgyalok a képviselőkkel.

A gödör mélyén: megtörhető az esztergomi átok? | Magyar Hang

A váráson mintha átok ülne. Nagy tervek, guruló forintok, 2. rész.

– Nyilván kell hozzá a másik fél is. Mit kell kínálni a megegyezéshez mondjuk egy költségvetés esetében? Ennek mi a menete?
– Előzetesen tárgyalunk. A fő számokat elmondom, majd kompromisszumokat kötünk. Ennek az az ára, hogy a költségvetés például tartalmaz olyan tételeket, amelyekhez én egyébként nem adnám a nevem, és kimaradnak számomra nagyon fontos tételek. Ám akad, amiben kérlelhetetlen voltam és vagyok. Ha a hivatali működésben bűncselekmény gyanúját találtam, nem lehetett meggyőzni, hogy ne forduljak a hatóságokhoz.

– Mégis kevés ügyben állt meg a gyanú.
– Tíznél több ügyben tettem feljelentést. Ám éppen azokban az ügyekben maradt eredménytelen a nyomozás, amelynek közvetlenül volt érintettje fideszes kapcsolódású személy. Azok az ügyek jutottak el bírósági szakba, ahol közvetlen érintettséget nem igazoltak. Például a 150 nevet tartalmazó szemetes VIP-lista esetében. Amikor polgármester lettem, a Siokom Hulladékgazdálkodási Kft. új ügyvezetője szegezte nekem a kérdést, igényt tartok-e én is az ingyenes szemétszállításra. Mint kiderült, a városi elit egy része rajta volt a polgármestertől a jegyzőn és a fideszes képviselőkön át az orvosokig. Mégis csak a korábbi ügyvezető lett a vádlott. Pedig, gondolom, világos, hogy nem a Kaposvárról idecsöppent ügyvezető rakta össze a listát. Feljelentést tenni a tudomásomra jutott bűncselekmény-gyanús ügyek esetében kötelességem, még akkor is, ha felesleges köröket futok.

– Csalódott emiatt a hatóságban?
– Szégyellem, hogy egyes ügyekben milyen színvonal alatti munkát végeztek a volt kollégáim.

Kaltenbach Jenő: Ami itt kialakult, annak semmi köze nincs a demokráciához | Magyar Hang

Itt a jogot fordítva alkalmazzák, az a hatalmasok eszköze akaratuk érvényesítésére – mondja a volt kisebbségi jogi ombudsman. A teljes interjú.

– Rendőrkapitányként érkezett önhöz olyan kérés, hogy egyes ügyeket külön elbírálásban kell részesíteni?
– Nem, az esélyét sem adtam meg. Utasításba adtam például, hogy ha rendőri intézkedés során bárki rám hivatkozva próbál kibújni az ellenőrzés alól, arról a beosztottam köteles azonnal írásban jelentést tenni. Persze voltak olyan városi prominensek, akik azzal hívtak fel, hogy a rendőr meg akarja büntetni. Erre mindig azt mondtam: „amit tőlem kérsz, az hivatali visszaélés elkövetése lenne. Börtönbe akarsz juttatni?” Ugyanez igaz a polgármesteri tevékenységemre is. Itt is egyértelművé tettem, hogy aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból. Egy egykor magas beosztású rendőr jutott el majdnem eddig, de még időben a „fejére koppintottam”.

– Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester – aki a Jobbik színeiben lett országgyűlési képviselő – távozása óta miért nincs még új alpolgármestere Siófoknak? A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) kettőt ír elő.
– Még az előző polgármester idejében módosították úgy az szmsz-t, hogy szükség van főállású alpolgármesterre. Potocskáné Kőrösi Anita távozása után egy szakvizsgázott jogászt, korábbi rendőrt terjesztettem a testület elé, de nem szavazták meg. A Fidesz-frakció vezetője, Szajcz Adrián értésemre adta, hogy akárkit viszek a testület elé, nem fogják megszavazni. Tulajdonképpen Potocskáné politikai szerepvállalásáért büntetnek.

Kecskeméten is összefog az ellenzék | Magyar Hang

Közös jelöltet támogat a Momentum, az LMP, az MSZP, a Jobbik és a DK.

– Szajcz Adrián frakcióvezető miért nem lehet alpolgármester?
– Testületi tag, nem főállású alpolgármester már van. Ilyent nem szeretnék többet.

– De mi a baja Szajcz Adriánnal?
– Politikailag annyira elkötelezett, hogy az ellehetetlenítené a munkát. A gyakorlatban egyébként is mindent vele beszélek meg.

– Miután a Balaton körüli önkormányzatok már nem tudták tovább halogatni a tőkeemelést a Balatoni Hajózási Zrt.-ben (Bahart), részvényeiket átadták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, amely a pakett másik részét birtokolja. Miért nem tudták a tőkeemelést végrehajtani?
– Tudtuk, ha az állam rátette a célkeresztjét a Bahartra, akkor vinni fogja. Siófok ebből sehogy nem jöhetett ki jól, főként, miután az előző ciklusban több mint egymilliárd forintért vásárolta meg kisebb települések részvényeit. Ez a pénz most devalválódik. Egyébként a testületünk abban egységes volt, hogy a városnak a legjobbat kell kihoznia a helyzetből. Hiába tudnánk és akarnánk mi tőkét emelni, ha például a többi részvényes önkormányzatnak esze ágában sincs, illetve az állam fokozott szerepvállalása miatt a mi részvényeink csak értéktelenednének. Azt képviseltem, hogy legalább ezt a 770 millió forintot tartsuk a város kasszájában, és fordítsuk fejlesztésekre.

Közös ellenzéki polgármesterjelölt Székesfehérváron | Magyar Hang

Cser-Palkovics András kihívója a szocialista Márton Roland lesz.

– De miért jó az a balatoni hajózásnak, ha erre is az állam tenyerel rá?
– Lássuk be, az önkormányzatok nem voltak jó gazdái a Bahartnak. Amikor csak lehetett, kivették az osztalékot, a fejlesztésekre nem adtak pénzt. Tisztességes szándék esetén jobb gazda lehet az állam, megvalósíthatók az elmaradt fejlesztések. Ám ha a szétaprózás, a kikötők vagy a nyereséges kompágazat kiporciózása a cél a haveroknak, az súlyos gond lesz. Persze vannak fenntartásaim, mivel a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, annak részvényesi jogait pedig Rogán Antal minisztériuma. Mindenesetre az önkormányzatok elővásárlási jogot kaptak, és a cég központja is Siófok marad.

– Melyik fideszes politikussal tárgyalt legutóbb személyesen?
– Szakmai alapú megbeszélésen talán Witzmann Mihállyal, a siófoki választókerület országgyűlési képviselőjével, de meglehetősen régen. A tavalyi választás óta alig. Bár a személyem elég nagy szálka a helyi Fidesz szemében, ha semmilyen fejlesztési forrás nem érkezne Siófokra, az a testületi többsége okán a Fideszre is ráégne. A párt frakcióvezetőjén keresztül próbálok kapcsolatokat keresni. Nyilvánvalóan egyszerűbb lenne, ha a választás után hajoltam volna egy nagyot, és beálltam volna a bólogatók sorába – függetlenként is. De akkor nem tudnék reggel a tükörbe nézni. Legutóbb Palkovics László technológiai és innovációs minisztertől kértem időpontot. Előtte megkérdeztem Witzmann Mihályt, hogy elkísér-e, igent mondott. Majd később kaptam egy levelet a minisztériumból, hogy a tárgyalást már meg is tartották: Witzmann-nal és a frakcióvezetővel, Szajcz úrral egyeztettek. Engem elfelejtettek odahívni.

A Fidesz és az ellenzék: támogat, tűr, kicsinál | Magyar Hang

A Mi Hazánk Mozgalom a Fidesz kétharmados parlamenti többségének külső védvonala.

– Mégis újraindul polgármesterként, vagy inkább kiszáll?
– A sajtóhírekkel ellentétben még nem döntöttem. Ha indulok, csakis úgy, hogy az ellenzéki erők mögém állnak és lesz minden körzetben független képviselőjelöltem, azaz „saját csapatom”. Annak nem látom értelmét, hogy tehetetlenül szemlélve az össznépi lenyúlásokat, kisebbségben egy újabb ciklust végigvigyek.

– Függetlenként? Vagy valamelyik párt jelöltjeként?
– A Fidesz jelenlegi politikájával és a mostani élvonalbeli politikusaival képtelen vagyok közösséget vállalni. De az ellenzéki oldalon sem tudnék maradéktalanul egyik párttal sem elköteleződni. Csakis függetlenként indulnék.

– Ezek szerint nem a Jobbik közelében képzeli el a folytatást?
– Eddig is független polgármester voltam. A 2018-as választás előtt több ellenzéki párt, köztük a Jobbik is megkeresett. Nem vállaltam. Egyébként szerintem több spiritusz volt a pártban, mint amit az áprilisi választás mutatott. A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak vagyok alapítója és elnökségi tagja. Ő hiteles, és hozzám hasonlóan gondolkodó személye a magyar politikai életnek. Belőle bárki lehet majd Magyarországon.

Közös kiáltvánnyal állt elő az ellenzék, ki is tűzték a Parlament kerítésére | Magyar Hang

Egy színpadon álltak és az összefogásról beszéltek ellenzéki politikusok és civilek a Szabad sajtó útján.

– Akár miniszterelnök-jelölt is?
– Bár a Fidesz–KDNP-nek 2–2,5 milliós stabil támogatottsága van, óriási igény mutatkozik valami másra, de ezt az ellenzéki oldalon nem találják meg. Gyurcsány Ferencet vagy imádják, vagy gyűlölik. De azt hiszem, több az ellenzője. A többi párt jelenlegi vezetői nem bírnak olyan karizmával, hogy tömegeket tudjanak megszólítani, megmozdítani. Az ugyanakkor biztató, hogy az ellenzék a DK-tól a Jobbikig belátta: az azonosságot kell a többiekben keresni, nem azt, ami elválasztja őket. Mára csak két lövészárok van: a fideszes és a nem fideszes. Az utóbbiban Márki-Zay Péter lehet a legtöbbeknek elfogadható személy. A tisztességét, emberségét, intellektusát tekintve alkalmas lehet akár kormányfőnek is. Más kérdés, hogy a politikai tapasztalata ehhez egyelőre még kevés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/11. számában jelent meg, 2019. március 14-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/11. Magyar Hangban? Itt megnézheti

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.