Akik tényleg az első pillanattól segítettek az ukrán határon

Akik tényleg az első pillanattól segítettek az ukrán határon

Menekült gyerekek a magyar–ukrán határon. Fotó: Magyar Hang/György Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszer ad, ki gyorsan ad, különösen nagy jelentőséget kapott ez a bölcsesség az elmúlt napokban a magyar-ukrán határon. Amikor a nagy segélyszervezetek még messze jártak, a tiszabecsi református lelkész, Dajka Csaba és közössége rögvest a tettek mezejére lépett. Megnyitották a parókiát melegedőnek, gyűjtésbe kezdtek, a határra teát, szendvicset vittek, nagyjából ennyi volt az, amit egy kis közösség hirtelen megtehetett.

– Megmozdult az ország – mondta szombat délután a lelkész, amikor akadt végre pár percünk, hogy beszélgetni tudjunk. Mellettünk két jókora kenyér, házi sütés, adományként érkezett, ahogy a sok ásványvíz, üdítő, csomagolt élelmiszer is. Változó, hogy éppen mire van nagy szükség, hiszen olykor apadnak a készletek, máskor elhelyezni sem tudják a sok adományt. Dajka Csaba szinte semmit nem aludt csütörtök és a hét vége között, még éjjel háromkor is hívták, kérdezve, mire van szükség. 

Míg ő a határ és a falu központja között ingázik, felesége otthon tartja a frontot három gyerekkel, a gyülekezet aktív tagjai pedig csomagolnak, kenyeret kennek, fuvarokat szerveznek, intézik, kinek amit kell.

Pénteken százak szembesültek azzal, hogy sem központi segítség, sem információ nem várta őket ideát, szombat délutánra kezdett némileg normalizálódni a helyzet a segélyszervezetek és több önkormányzat kitelepülésével. (Mások mellett a tiszabecsi és beregsurányi önkormányzat is igyekezett mindent megtenni, amit helyben megtehetett.) Sokaknak épp az érkezés utáni néhány óra a legkritikusabb, hiszen ha jönnek is értük rokonok, ismerősök, néha órákat kell várni rájuk. Ilyenkor jól jön a melegedő, ez étel-ital, vécézési lehetőség, vagyis a legalapvetőbb dolgok is igen nagy jelentőségűvé tudnak válni. A határátkelők környékére egész Európából érkeztek autók, osztrák, német, olasz, svájci, de még írországi rendszámú kocsit is láttunk a Nyugaton dolgozó hozzátartozókkal. 

Aki anyagilag támogatná a menekülteket segítő helyi református közösséget, megteheti utalással is.
Név: Református Egyház Tiszabecs
Bankszámlaszám: 67800034-11003241-00000000, közlemény: kárpátaljai segély

A Magyar Hang szerkesztősége 50 000 forint gyorssegélyt utalt ide a menekültek támogatására.

A háború eseményeit percről percre követő hétfői cikkünk itt érhető el.