Alacsony lehet a részvétel az EP-választáson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem nőtt a szavazókedv, a legjobb esetben is ötven százalék körül lehet a részvétel a májusi EP-választáson – derült ki a Medián közvélemény-kutatásából, amit az e heti HVG ismertet. Jelentősen csökkent viszont a bizonytalanok aránya, két hónap alatt 30 százalékról 24-re esett vissza.

A március végén és április elején készített felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 41 százalékra nőtt, míg a választani tudók körében 53 százalékon áll. A Jobbik és az MSZP a teljes népesség körében egyaránt 8-8 százalékon áll, míg a Momentum népszerűsége a korábbi kettőről négy százalékra növekedett. A DK 7, az LMP pedig 5 százalékon tartózkodik, míg a Kétfarkú Kutya Párt mögött egy százaléknyian sorakoztak fel.

Ha most tartanák a parlamenti választásokat, azon a szavazókörű népesség 55 százaléka lenne jelen, de a közelgő EP-választáson ennél is kevesebben, nagyjából 51 százaléknyian lehetnek majd ott a Medián szerint.