Aláírásgyűjtést indít a Momentum a Sajó folyó megmentéséért

Aláírásgyűjtést indít a Momentum a Sajó folyó megmentéséért

A Sajó Henckónál (Fotó: Orosz Örs/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint három hónapja tart az ökológiai katasztrófa a Sajón – olvasható a Momentum által indított petícióban. Mint írják, az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1 500 000 liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ez pedig már akkora mértékű szennyezés, hogy a folyó élővilága óriási károkat szenvedett. Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már februárban ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megállításáért.

– Tisztelt Miniszter Urak! Mintegy három hónapja tétlenül nézik, ami a Sajóval és környezetével, az ott élő emberekkel Alsósajótól Pelsőcön, Tornalján, Putnokon át Kazincbarcikáig történik. Nem gondolják, hogy eljött az idő a valódi cselekvésre? Nem gondolják, hogy ennek a borzalomnak véget kell vetni? Nem gondolják, hogy a külügynek már kint kellene tárgyalnia és nem Brüsszelt kellene megállítania? – áll abban a nyílt levélben, amelyet Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP képviselője írt a magyar és szlovák kormányoknak.

A Momentum elnöke arról is beszámolt, hogy miközben a magyar és szlovák kormányok semmit sem tettek az ügyben, addig ő felvette a kapcsolatot szlovák EP képviselő kollégájával, Michal Wieziekkel, aki az Európai Bizottsághoz fordult a Sajóval kapcsolatban.

– Ezen a héten Michallal személyesen is elmegyünk a Sajó szlovák szakaszára felmérni a helyzetet, és beszélünk az ott lakókkal. Ha kell, európai szinten fogjuk kikényszeríteni, hogy a kormányok végre fellépjenek a Sajón zajló ipari szennyezéssel szemben. Mert ha nem lépnek az óriásszennyezők, óriáscégek, akik a probléma nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor környezetünk pusztulása, társadalmunk összeomlása elkerülhetetlen. És ha nincs más mód, akkor a környezetvédelem irányába tett lépést az EU-nak kell kikényszerítenie – tette hozzá a Momentum politikusa.