Aláírta a megállapodást a kormány a Fudan egyetemmel

Aláírta a megállapodást a kormány a Fudan egyetemmel

A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, ahol felépülne a Diákváros és a Fudan kampusza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden délután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint ez egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére. Az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel. A tervek szerint elinduló gazdasági, bölcsészettudományi, társadalomtudományi, természettudományi, mérnöki és orvostudományi karokon 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd.

Emlékezetes, a Direkt 36 oknyomozó portál derítette ki nemrég, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Mindezt egyébkén több százmillió forintnyi kínai hitelből. Az ügy nemzetbiztonsági kérdéseket is felszínre hozott, hiszen a kínai egyetem a kínai állampárt fontos utánpótlásképzője is.

Az ügy ráadásul újabb frontot nyitott a fővárossal, hiszen az érintett területre van tervezve az egyetemistáknak megfizethető lakhatást biztosító Diákváros terve. Karácsony Gergely főpolgármester már többször hangsúlyozta: nem fogadja el, hogy a kínai egyetem kiszorítsa a Diákvárost. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester pedig már helyi népszavazást is bejelentett a kérdésben.

Palkovics László közben egy szintén keddi eseménye azt mondta, a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a Diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól.