Alakul a kormány? Velük egyeztetett szerdán Orbán Viktor

Alakul a kormány? Velük egyeztetett szerdán Orbán Viktor

Orbán Viktor a leendő kormányról tárgyalt a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt – ismertette a sajtófőnök.

Kicsivel később Orbán Viktor is megosztott egy képet a Facebook-oldalán a tárgyalásról, azzal a kísérőszöveggel, hogy egyeztetés az új kormányról és azzal a felirattal, hogy „Alakulunk”. A fotón úgy tűnik, hogy legalább egy-egy üres szék van az asztal végén, mindkét oldalon.

A képről hiányzik Szijjártó Péter és Varga Mihály is, akiket általában miniszterekként emlegettek, de a jelenlegi külügyminiszter és pénzügyminiszter is épp külföldön tartózkodik. 

Deák Dániel kormányközeli elemző azt írta a Facebook-oldalán, hogy a Havasi Bertalan által felsoroltak, plusz Varga és Szijjártó lesznek várhatóan a kormány tagjai, utóbbiak pedig azért nem voltak ott, mert külföldön tartózkodnak.  

A 444 a kép és saját információi alapján azt írta szerdán, hogy akár hat-hét gazdaságfejlesztési jellegű tárca is lehet majd. A Pénzügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagyjából azzal foglalkozhatnak, mint eddig. Új elem a rendszerben a Nagy Márton volt MNB-alelnök, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója által vezetendő gazdaságfejlesztési, a Navracsics Tibor alá kerülő településfejlesztési minisztérium. Kérdés, hogyan oszlanak majd meg a téma- és feladatkörök a Csák János irányította innovációs és a pletykák szerint Palkovcs Lászlóhoz kerülő ipari tárcák között. Illetve, hogy elvesznek-e a jól teljesítő Nagy István kezében maradó Agrárminisztérium feladatköreiből. A portál szerint az is lehet, hogy Lázár János mégsem lesz miniszter, hanem a vele kapcsolatban emlegetett paksi kormánybiztosságot kapja. 

Az Azonnali szerda reggel arról írt, hogy információi szerint minden eddiginél hierarchizáltabb kormányszerkezet jöhet létre. A miniszterelnök mellett közvetlenül egy gazdaságfejlesztési és egy nemzetbiztonsági főtanácsadó dolgozna, ők alkotnák a „legbelső kört”. Utánuk jönne három kiemelt minisztérium: a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és az újonnan létrehozandó gazdaságfejlesztési minisztérium. Ez lenne a „kormány fölötti kormány”, amelyik a két legfontosabb területtel foglalkozik majd a következő négy évben, az ország biztonságával és a gazdasággal. A kiemelt tárcák mellett dolgoznának a „szakminisztériumok”, melyek politikai jelentősége azonban kisebb lesz, mint korábban. A portál információi szerint pénteken benyújtják majd a parlamentnek az új kormány minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényt, így utána már tisztábban láthatunk.

Az Azonnali arra is felhívta a figyelmet cikkében, hogy a kormányt több komoly belső ellentét is feszíti. Rogán Antal és Pintér Sándor, Palkovics László és Szijjártó Péter, illetve Szijjártó Péter és Varga Judit sem kedveli egymást, és ez hatásköri vitákban is megmutatkozik. Ráadásul belép a rendszerbe várhatóan Lázár János, Navracsics Tibor és Nagy Márton is. Vagyis a hatáskör-átrendezgetés valójában azt takarja, hogy a miniszterelnök patikamérlegen igyekszik úgy alakítani a helyzetet, hogy senki ne érezhesse, hogy nagyon jól járt.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban beszélt a kormányalakítás folyamatáról, azt mondta, várhatóan május végére jut el odáig, hogy bemutassa a tagokat a parlamentben. Jelentősen át szeretném alakítani a kormány szerkezetét a veszélyek miatt, teljesen más miniszteriális szerkezetben állunk fel, sok új embert akarok behozni – mondta. Nagyon sok és mélyreható változás következik, ahogy a világban is. Ehhez a kormánynak is alkalmazkodni kell, úgy szerkezetben, mint személyekben. Az a tervem, hogy május 16-án esküt tudok tenni a parlamentben és kell utána még 7-8 nap, valamikor 20-a és 30-a között, hogy a minisztereket be tudjam mutatni a parlamenti képviselőknek – mondta a várható menetrendről.

Migránsválság, pandémia, háború. Ezek együtt jelentkeznek, olyan kormány kell, ami ezekkel meg tud küzdeni. Amilyen kihívások jönnek, az arra adandó válaszok szerint kell majd szolgálnia hazát – mondta.

A sajtóban több találgatás is megjelent az elmúlt hetekben arról, hogy miként nézhet ki a következő Orbán-kormány. Az már április 3-a után felmerült, hogy Navracsics Tibor valamiféle EU-ügyi miniszter lehet, Lázár János pedig a vidékfejlesztéssel vagy hasonló témával foglalkozhat. Kásler Miklós távozását szinte kész tényként kezeli mindenki, és több jel is arra utal, hogy Pintér Sándor felelhet belügyminiszterként az egészségügyért is, sőt, újabban a közoktatást is neki jósolják. Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz kerülhet a honvédelem, Csák János az innovációs vagy a humán területért felelhetne a korábbi pletykák szerint.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.