Alaposan átalakul az ukrán menekültek ellátása

Alaposan átalakul az ukrán menekültek ellátása

Ukrajnai menekültek a Nyugati pályaudvaron, 2022. február 28-án. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaposan átalakul az Ukrajnából érkezők ellátása a következő hetekben. Ma, vagyis szeptember elsejével ugyanis megszűntek a Keleti és Nyugati pályaudvaron működő kormányhivatalok, ahol a háború elől menekülők tolmácsok segítségével kaphattak tájékoztatást a lehetőségeikről.

A pályaudvarokról rendszerint a BOK Csarnokba irányították tovább a menekülteket a segítők. Ezen a helyszínen szintén változások várhatók. Lapunk információi szerint az eddig a B-épületben működő menekültellátás még ebben a hónapban a kisebb C-épületbe költözik. Ám úgy tudjuk, hogy ez csupán ideiglenes megoldás, mert a terv az, hogy egy nagyobb segélyszervezet vezetésével egy kifejezetten a menekülteknek szánt, bérelt épületbe költöztetnék át a szolgáltatásokat. Arról azonban eddig nem született döntés, hogy melyik épület lesz a következő helyszín.

A tervek szerint a menekültek vasúti kedvezményei is átalakulnak a következő napokban. Információink szerint az egész országra kiterjedő utazási kedvezmény megszűnik, és csak a Bécs felé tartó vonalon utazhatnak ingyen (pontosabban csupán egy 3 eurós helyjegy megváltásával) az Ukrajnából érkező menekültek. Az ukrán határtól Budapestre tartóknak szintén csak helyjegyet kell váltaniuk.