„Áldozatos munkájáért”: a NER barátainak is pénzjutalmat adott a távozó Novák Katalin

„Áldozatos munkájáért”: a NER barátainak is pénzjutalmat adott a távozó Novák Katalin

Novák Katalin (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A családokért felelős miniszter nem csak a kormány napi jótéteményeit jelentheti be, hanem saját hatáskörben díjazhatja is a szerinte arra érdemeseket. Így tett a köztársasági elnöki felkérést a napokban köszönettel elfogadó Novák Katalin, aki december közepén – mintegy utolsó miniszteri gesztusként – négy kategóriában osztott ki díjakat. A díjazottak között sokan kétségkívül megérdemelték az elismerést: húsz-harminc éve a pályán lévő szociális munkások, bölcsőde- és krízisközpont-vezetők, egyházi készségfejlesztő iskolák, roma szakkollégiumok is szerepelnek a névsorban.

Kapott Schanda felesége és a Fidesz női tagozatának vezetője is

Ám a Magyar Közlönyben bemutatott listán számos érdekes név akad – olyanok, akiket korábban kormányzati honlapokon vagy a NER-t szorgosan kiszolgáló háttérintézményeknél, baráti szervezeteknél láthattunk.

Bölcsődékért díjban részesült például Gál Katalin, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatói tanácsadója, amiért munkahelyi bölcsődét alakított ki az állami vállalatnál; tegyük hozzá, Gál szoros kapcsolatot tart a kormánypárttal. Olyannyira, hogy 2019-ben még a Fidesz női tagozatának alelnöke volt – Facebook-oldalának borítóképén pedig Orbán Viktor miniszterelnök mögött ül. Szintén Bölcsődékért díjban részesült „a családbarát értékek mellett elkötelezett és önzetlen, a bölcsődei rendszer fejlesztését segítő” építész, Tarnai Gergely – ám a közlönyszámban azt elmulasztották megemlíteni, hogy Tarnai, vezető tanácsadóként egyúttal a Miniszterelnökség építészetért felelős helyettes államtitkárságánál is dolgozott és dolgozik.

A Novák által adott Magyar Fiatalokért díj sem kerülte el a kormány barátait: ilyen elismerést kapott Schanda Anikó, mint a Magyarországi Református Egyház cigány szakkollégiumainak fenntartói képviselője. Ő nem mellékesen Schanda Tamás, az innovációs tárca parlamenti államtitkárának felesége. Leánykori nevén Farkas Anikóként ismerhettük, és 2017-ben – Balog Zoltán minisztersége idején – az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott kabinetfőnökként. Ebben az időszakban napi kapcsolatot tarthatott mostani díjazójával, Novák Katalinnal, aki akkor még az Emmi család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára volt.

De menjünk tovább: biztos sokat tehetett a magyar fiatalokért – főleg a cégvezető fiatalokért – Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal ügyvezetője, hiszen őt is áldozatos munkájáért jutalmazták. Böszörményi-Nagy fideszes elkötelezettségét mutatja, hogy már 2010 előtt dolgozott a Nézőpont Intézetnek, majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese lett. Nevét akkor ismerték meg szélesebb körben, amikor a Mandiner portál trolljaként szexet ajánlott a Nem tetszik a rendszer- című, kormánykritikus dal énekesnőjének, Karsai Orsolyának.

Böszörményi-Nagy jelenleg a Mandiner alkalmi szerzője, de az Átlátszó cikke óta arról is ismert, hogy cége, a Creacity Kft. havi félmillió forintért elemzett nemzetközi trendeket a Miniszterelnökségnek.

A melegekkel harcoló életvédő

„Az élet- és a családvédelem területén végzett kiemelkedő hazai és nemzetközi munkájáért” kapott díjat Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója. A Népszava cikke szerint Frivaldszky korábban az orosz oligarcha hátterű, Citizengo petíciós oldal aktivistája volt, és nagy elánnal küzdött a melegházasság lehetősége ellen.

Az Emberi Méltóság Központ aktívan kampányolt azért is, hogy a magyar kormány ne ratifikálja a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezményt. Frivaldszkyék arra hivatkozva nem kértek az 34 ország által ratifikált egyezményből, hogy az tartalmazza a társadalmi nem fogalmát, és marxista vonásokat véltek felfedezni a dokumentumban. Bár Novák az élet-és családvédelem terén jutalmazta Frivaldszkyt, az Emberi Méltóság Központ honlapján azért bőven elfér egy Joseph Nicolosival készült interjú, melyből megtudhatjuk, hogy az azonos neműek házassága szemben áll a természet törvényeivel, a homoszexualitás gyermekkori traumából származik, és gyógyítható.

Végül, de nem utolsó sorban Pro Voluntarius díjat kapott a minisztertől Máthé Zsuzsa is, „elhivatott és áldozatos munkája, példaértékű önkéntes tevékenysége, az önkéntesség népszerűsítéséért elismerésül”. Máthé az idén júniusban alapított Szent István Intézet ügyvezetője, amely annyira fideszes szervezet, hogy egy alapítványon keresztül egyenesen Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója gründolta, Nacsa Lőrinccel és Fülöp Attilával. Máthé Zsuzsa többek között arról is ismert, hogy a kormánybarát Hír TV műsorainak gyakori vendége – férje pedig Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója.

Van, akinek többet ért volna

A Novák Katalin által átadott díjak nem csak egy plakettet, érmet és néhány biztató szót jelentenek: a miniszteri jutalommal kategóriától függetlenül 500 ezer forint is jár. Az itt név szerint felsoroltaknak ez nem lehet kimagaslóan nagy összeg, egy 30 éve a pályán lévő óvónőnek, szociális munkásnak viszont óriási anyagi támogatást, valódi elismerést jelentett volna. Megkérdeztük Novák Katalin sajtóosztályát, hogy miért nem így használták fel a díjazással járó, több millió forintot, esetleg tudnak-e arról, hogy a díjazottak jótékony célra fordítják a kapott összeget. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.