Algainvázó: hiába indított programot az MTA a Balaton kutatására, a finanszírozás nem érkezett meg

Algainvázó: hiába indított programot az MTA a Balaton kutatására, a finanszírozás nem érkezett meg

(Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása – figyelmeztet a Nemzeti Víztudományi Program irányító testülete. A Magyar Tudományos Akadémia által 2016-ban életre hívott programban a vízszintszabályozás vizsgálata a finanszírozás elmaradása miatt nem indulhatott el. Jelenleg ugyanis hiányoznak az átfogó kutatások, ezzel hozzák összefüggésbe, hogy a kutatók a mai napig nem tudják, mi okozta a nyár végén megfigyelt óriási mértékű algainváziót a tó nyugati medencéjében.

A kutatók azt remélik, hogy az algainvázió kellő figyelmeztetés a döntéshozóknak, hogy nem halogatható tovább az eddigieknél átfogóbb kutatás a Balatonnal kapcsolatban.

Az elmúlt napokban egyébként a lehűlés miatt alábbhagyott a tóban az algásodás. A testület viszont tanulmányban foglalta össze az eset tanulságait. Ebből kiderül, hogy az algásodáshoz (eutrofizálódás) a tömegturizmus és a vízgyűjtőn folytatott intenzív mezőgazdasági termelés miatti fokozott tápanyagterhelés, illetve az úgynevezett közműolló vezetett (a közműolló az ivóvízellátás és a csatornázás, illetve szennyvíztisztítás aránya közti különbség).

A nyár végén közel jártunk ahhoz, hogy ne lehessen fürödni a Balatonban | Magyar Hang

A tó nyugati végétől augusztus második felében indult algainvázióban az a legijesztőbb, hogy nem tudni, mi és miért történt.

A programmal kapcsolatos részletek itt a Nemzeti Víztudományi Program honlapján található.