Alig érkezik utas Ferihegyre, újabb leépítés jöhet a repülőtéren

Alig érkezik utas Ferihegyre, újabb leépítés jöhet a repülőtéren

Budapest, 2020. május 9. A Wizz Air Kínából érkezett repülőgépe fedélzetén a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközökkel a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba. (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmát továbbra is drasztikusan érintik a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, a várható éves utasforgalom a 17 évvel ezelőtti szintre csökken, az őszi és téli hónapokban is 90 százalék körüli visszaesés várható – írja a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében a Budapest Airport. Hangsúlyozzák, bár a válság kezdete óta minden lehetséges intézkedést megtettek a munkahelyek védelméért, a vállalat hosszú távú és hatékony működése érdekében elkerülhetetlenné vált az újabb létszámcsökkentés a BUD csoport munkavállalóinak körében.

– Európa legforgalmasabb repülőterei kivétel nélkül 70-90 százalék körüli forgalomkiesést regisztráltak a járvány kitörése óta, a kontinensen 2020 augusztusáig 1,15 milliárd légi utas „tűnt el” a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt – olvasható a közleményben. A budapesti utasforgalom áprilisban, a járvány európai kitörésekor 99,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Habár a nyári hónapok némi emelkedést mutattak az utasszámok tekintetében, a szeptember 1-től életbe lépett újabb utazási korlátozások ismét a nyár eleji szintre csökkentették az utasforgalmat. A repülőtéren jelenleg naponta kevesebb mint 3000 utas fordul meg, ami a tavaly szeptemberi forgalom 6 százaléka. A Budapest Airport arra számít, hogy a további várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt az utasforgalom a tervezett maximum egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet idén.

Emiatt a Budapest Airport 2020-as, még a koronavírus-járvány előtti üzleti terve nem csak az utasszám, hanem a pénzügyi mutatók terén sem fog teljesülni. A vállalat március óta a leálló légiközlekedés következtében szinte minden bevételétől elesett, ezért tavasz óta számos költségcsökkentő intézkedést vezetett be, arra számítva, hogy a forgalom gyorsabb ütemben fog visszaépülni, ezért a létszámot az akkor várt 10 milliós éves utasszámra tervezte. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy, nem tudják fenntartani a 10 milliós utasszámhoz mért dolgozói létszámot sem, ezért elkerülhetetlenné vált az újabb, várhatóan 236 főt érintő létszámcsökkentés.