Alig három héttel a bevezetése után megszűnik a vásárlási idősáv

Alig három héttel a bevezetése után megszűnik a vásárlási idősáv

Visszahozták az időseket védő vásárlási idősávot (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szombattól felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját – tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel pénteken.

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12-étől, szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés az ezzel ellentétes döntésig marad érvényben – az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett, ezért a kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját.

„Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése! Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket!” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A vásárlási idősáv újbóli bevezetését alig három hete szintén az Idősügyi Tanács javasolta. Kérésüket akkor Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnöknek. A kormány egy nappal később már döntött is a tavasszal megismert idősávról, néhány módosítással, ezek szerint a 65 év fölöttiek bármikor vásárolhattak, az annál fiatalabbaknak azonban az idősek számára fenntartott időszakban tilos volt belépnie az üzletekbe. Az ellenzék vegyes érzelmekkel fogadta a döntést, alapvetően elkapkodottnak és ötletszerűnek tartották az új szabályozást, és a célcsoport, a 65 éven felüliek sem voltak maradéktalanul elégedettek. December elején már a Magyar Nemzet című kormánylap is arról írt, hogy az idősáv újragondolását kéri kormánytól a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete december 11-e után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás.