Miután Orbán Viktor kérdést kapott a gyorstesztek áráról, a versenyhivatal máris vizsgálatot indított

Miután Orbán Viktor kérdést kapott a gyorstesztek áráról, a versenyhivatal máris vizsgálatot indított

Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére (MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsított ágazati vizsgálatot kezdett a koronavírus-gyorstesztek piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert felmerült, hogy a belföldön kapható termékek ára európai összehasonlításban magas – közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

Az antigénkimutató tesztek népszerűek, jelentős a kereslet irántuk belföldön. A vizsgálatot is azzal indokolta a GVH, hogy a termékek árazása sokakat érintő probléma.

A közlemény szerint felmérik a kínálatot és piaci folyamatokat, valamint az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét az áraikkal együtt. A versenyhatóság ezért a közeljövőben számos piaci szereplőt fog megkeresni – tették hozzá.

A vizsgálat eredményeit jelentésben összegzik majd. A jelentéstervezet elkészítésére a GVH-nak egy hónapja lesz, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható. A versenyhatóság kiemelten vizsgál minden piaci magatartást, amely összefügg a járványhelyzettel, és a fogyasztók széles körét érinti.

Orbán Viktor a keddi rendkívüli Kormányinfón szembesült azzal az RTL Klubos kérdéssel, hogy felmerült-e már az ingyenes tesztelés lehetősége. A gyorstesztek ugyanis sokkal drágábbak nálunk, mint Nyugat-Európában, „és hogyha valaki tesztelni szeretne, és nincs tünete, de, mondjuk, felmerül, hogy esetleg fertőzött lehet, sokat kell fizetnie ahhoz, hogy megbizonyosodjon róla”. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy a versenyhivatalnak kell ezt megvizsgálnia, hogy „van-e e mögött valami kartell vagy speciális magyar körülmény”. Ez a jelek szerint hamarosan kiderül, hiszen a GVH rögvest elindította a vizsgálatot.