Alkalmatlannak talált a SOTE két Kínából beszerzett gyorstesztet

Alkalmatlannak talált a SOTE két Kínából beszerzett gyorstesztet

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős megbízhatósági kérdés vetődött fel két koronavírus-gyorstesztről. A Semmelweis Egyetem (SOTE) kutatóinak vizsgálata ugyanis két tesztről állapította meg, hogy a ténylegesen fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak mutatnak – számolt be az Index.hu egy, az Orvosi Hetilapban megjelenő cikk alapján.

A eredmények szerint az antitesteket kimutató vizsgált gyorstesztek egyszerűen nem alkalmasak jelenleg a koronavírus-fertőzés szűrésére.

Az Orvosi Hetilap következő számában megjelenő cikk szerint az Anhui és azzal azonos időben beszerzett kínai gyorsteszt, a Clungene gyorstesztekről van szó.

Akadémikusok a koronavírus-tesztekről: egyesek jóslóértéke a 20 százalékot sem éri el | Magyar Hang

A Semmelweis Egyetem a gyorsteszteket egy olyan kínai hátterű magyar cégtől szerezhette be, amelyik korábban ismeretlen volt az egészségügyi piacon, de a veszélyhelyzet óta sorra kapja a megbízásokat.