Alkotmánybíróság: Nem problémás, ha állampolgárok is felléphetnek korrupciógyanú esetén

Alkotmánybíróság: Nem problémás, ha állampolgárok is felléphetnek korrupciógyanú esetén

A parlament ülésterme a korrupcióellenes hatóságról szóló vita alatt (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sérti az Alaptörvényt, ha állampolgárok felléphetnek korrupciógyanús ügyek esetén – állapította meg az Alkotmánybíróság. Az Országgyűlés október 3-án fogadta el a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, eszerint pedig a jövőben bárki számára elérhető lesz a vádkikényszerítés intézménye kiemelt korrupciós ügyekben. Eddig úgy volt, hogy ha az ügyészség ejtett egy korrupciós ügyet, akkor csak az érintettek kényszeríthették ki pótmagánváddal a bírósági eljárást. Más nem is értesült így a nyomozás megszüntetéséről. A jövőben bárki kérvényezheti a jogorvoslatot. A kormány az Európai Bizottsággal kötött kompromisszum jegyében nyújtotta be a javaslatot nyáron.

A törvénymódosítást az országgyűlési többség küldte felülvizsgálatra az Alkotmánybírósághoz. Az ügyészség ugyanis mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője. Az Alkotmánybíróság ezek után megállapította, hogy nem sérti az Alaptörvényt a szöveg. A törvény így Novák Katalin elé került, és kihirdetésre vár.

A döntéshez három párhuzamos indoklást is fűztek. Czine Ágnes alkotmánybíró arra jutott: kiemelt közérdekből fakad az új eljárási lehetőség, „amely a közhatalom gyakorlásának, illetve a közpénzek elköltésének társadalmi kontrollját szélesíti, annak érdekében, hogy fokozza az esetleges visszásságok hatékony felderítését és szükséges esetben szankcionálását”.