Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a tanárok sztrájkjának ellehetetlenítése miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a tanárok sztrájkjának ellehetetlenítése miatt

A pedagógussztrájk mellett kiállók (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP kezdeményezésére az Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítése miatt – közölte szombaton délelőtt a szocialista párt. 

Mint írták, a kormány javaslatára az Országgyűlés kiüresítette a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, lényegében megtiltva számukra, hogy sztrájkoljanak. A kormány „bátorságát” pedig jól mutatja, hogy a jogfosztó rendelkezést eredetileg nem merték a törvény szövegében feltüntetni, azt csak a bizottsági eljárás során csempészték bele.

A Magyar Hang is többször beszámolt róla, hogy a kormány először február 11-én, rendeleti úton korlátozta a tanárok sztrájkját. Döntésüket a járványügyi veszélyhelyzetre alapozták, ám abban nem volt nehéz észrevenni a politikai töltetet, hiszen a PDSZ és a PSZ napokkal korábban jelentette be, hogy határozatlan idejű országos sztrájkra készülnek, mely során nem mindenütt biztosítanák a gyermekfelügyeletet. A veszélyhelyzeti rendelet ugyanakkor előírta, hogy a pedagógusoknak az általános iskolákban reggel héttől öt óráig, más iskolákban négy óráig biztosítaniuk kell a felügyeletet, az érettségiző osztályok és a sajátos nevelésű igényű tanulók esetében pedig az órák, foglalkozások 100 százalékát meg kell tartani. A kormányrendelet minden más esetben az órák megtartásának 50 százalékát írta elő, de ezzel is ellehetetlenítette a teljes értékű munkabeszüntetés lehetőségét. Később ezeket a rendelkezéseket átemelték törvényi szintre is.

Az MSZP szerint a kormány javaslatára megszavazott törvénymódosítás teljességgel elfogadhatatlan, az ugyanis gyakorlatilag megfosztja a pedagógusokat a sztrájkhoz való jogtól, megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy érdekeik érvényesítése érdekében nyomást gyakorolhassanak munkáltatójukra. – A sztrájk a magyar és a többi európai uniós tagállam alkotmánya alapján is alapvető jog, amitől sem a pedagógusokat, sem másokat nem lehet alapos, alkotmányos indok nélkül megfosztani – fűzték hozzá.