Alkotmánybírósághoz fordul Göd polgármestere a Samsung-ügy miatt

Alkotmánybírósághoz fordul Göd polgármestere a Samsung-ügy miatt

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmánybírósághoz fordul Göd momentumos polgármestere azután, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította és ezzel lényegében elvette a településtől az egyébként bővítésre készülő Samsung-gyárat. A város vezetője korábban úgy vélte, ez egy halálos ítélet számukra.

A Momentum felidézte, hogy a kormány elsőként Gödön hozott létre különleges gazdasági övezetet, mellyel Göd területének gyakorlatilag 20 százalékát elvették a várostól. Balogh Csaba momentumos polgármester a Magyar Közlönyben erről megjelent rendelet után azt írta, hogy ez „gyakorlatilag egy halálos ítéletet".

Mint kifejtette, a Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti. Ennél is fontosabbnak nevezte, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem az gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek.

Göd demonstrációt tervez, a polgármester szerint a kormány halálra ítélte a várost | Magyar Hang

 A Samsung egyébként Európa legnagyobb akkumulátorgyárát építi, emiatt helyben már többször tiltakoztak.

Balogh Csaba és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hétfőn fogják ismertetni az Alkotmánybíróságnak benyújtandó panasz főbb pontjait.