Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzékiek a gépjárműadó elvonása miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak az Országgyűlés ellenzéki pártjai, kérve: minősítse alaptörvény-ellenesnek a gépjárműadó megvonását az önkormányzatoktól – írja az MTI a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők közleményére hivatkozva.

Másodsorban azt várják a testülettől: teremtsen olyan precedenst, amely azt üzeni a kormánynak, hogy még veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent. Érvelésük szerint a kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében számtalan forrást vont el a helyi önkormányzatoktól, így a gépjárműadó törvény szerint járó részét, a parkolási díjakat, és van olyan település, ahol a cégek által fizetett helyi adókat is.

– Ezekkel a döntésekkel szerintük a kormány veszélybe sodorta a települési feladatok ellátását, olyankor, amikor az önkormányzatok feladatai egyébként is nagyban bővültek – olvasható a közleményben. – Így a karanténba került betegek ellátását a helyi önkormányzatok feladatává tette a kormány, de sok helyen olyan feladatokat is nekik kell elvégezniük, amelyeket egyébként a kormánynak kellene.

– A kormány pénzelvonása tehát akadályozza a koronavírus elleni hatékony védekezést, akadályozza a magyar emberek önkormányzati védelmét úgy, hogy a kormány sok esetben nem gondoskodik az emberek védelméről, pedig kötelessége volna – írják az ellenzéki képviselők.