Állami Airbus: 17 út 17 milliárdért

Állami Airbus: 17 út 17 milliárdért

Kínai vakcinát hozott az
Airbus óriásgép Ferihegyre
2021. február 16-án. Drága fuvar (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hónapja nem teljesített érdemi feladatot a magyar állam, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Airbus 330 repülőgépe – írta meg a repülési portálok által rögzített adatok alapján a Népszava. A kormány a 2020-as lezárások után döntött arról, hogy egy teherszállításra alkalmas gépet vásárol, ugyanis gyorsan haza akarta szállítani Kínából az ott vásárolt lélegeztetőgépeket és egészségügyi felszereléseket. 

A rendkívüli jogrend adta felhatalmazással élve a magyar kormány a Qatar Airwys-től az ott már a forgalomból kivont A330-200F típusú gépet vásárolta meg. A gép megvásárlását bejelentő cikkben még azzal támasztották alá a beszerzést, hogy amikor a gép a jövőben nem állami feladatot lát el, akkor azt a Wizzair légitársaságnak bérbe adják, így bevételt is termel. A lap érdeklődött a Wizzairnél és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál arról, hogy hol tart a kereskedelmi üzemeltetés, ám az ügyben a légitársaságnál nem kívántak nyilatkozni. A KKM válasza szerint a mai napig nem jött létre sem a Wizzairrel, sem más légitársasággal vagy logisztikai céggel a tervezett megállapodás a kereskedelmi tevékenységről.

A KKM azt írta, hogy „a kormányzati teherszállító gép szabad kapacitásainak kereskedelmi értékesítésére irányuló előkészítő munkálatok folyamatban vannak.”

AZ Airbust a KKM 17 milliárd forintért vásárolta – ezt Szijjártó Péter miniszter mondta el egy sajtótájékoztatón –, ám ilyen tétel nem szerepelt a 2020-as költségvetésben. A repülőgép fenntartása költséges, ha repül a költsége óránként több millió forintra rúg, ennél csak az a drágább, ha a gép kihasználatlanul a földön áll, ez műszaki szempontból sem szerencsés. 

Eddig 17 utat tett meg a gép, amely összevetve a 17 milliárdos vételárral, utanként egymilliárd forintos üzemköltség jön ki. 

Címkék: Wizzair, Airbus