Állami kézbe kerül a Róbert Károly Meddőségi Centrum is

Állami kézbe kerül a Róbert Károly Meddőségi Centrum is

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvásárolja az állam a Róbert Károly Meddőségi Centrumot – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Mint a Hvg felhívta a figyelmet, a Magyar Közlönyben már reggel megjelent egy rendelet, mely szerint a kormány közérdekből, külön rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft. „feletti irányítás megszerzésével megvalósuló összefonódást”.

A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon – közölte a tárca. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az Emmi kidolgozta az állami meddőségkezelési centrum megvalósításának lehetőségét annak érdekében, hogy minden rászoruló meddő pár számára elérhető legyen ez az egészségügyi szolgáltatás .

Tudatták: a népességfogyás hatékony megállítása és a meddőségi kezelések széles körben való elérhetővé tételéért a magyar állam hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t. A nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljes körű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett.

Korábban már hat meddőségi központot államosított a kormány, a Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-t, a Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.-t, a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-t, és a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t, illetve a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.-t és a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t vonták állami tulajdonba. Egy nyáron elfogadott jogszabály pedig 2022 július 1-i hatállyal megtiltja a magánintézményeknek a meddőségi kezeléseket, de új beavatkozásokba már 2021 szeptember 30-tól sem lehet belekezdeni. 

Korábban a hvg.hu írt arról, hogy megsokszorozódtak a jelentkezések Magyarországról a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákon, mióta a betiltották a hazai magánintézetek működését. A lépés mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető és Novák Katalin családügyi miniszter korábban egyaránt azzal érvelt, hogy a döntéssel átláthatóbb lesz a klinikák finanszírozása.

Meddőségen orvosi értelemben azt értik, amikor legalább 1 éven át tartó, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. A meddőséggel szembesülő nők és férfiak száma az elmúlt évtizedekben világszerte nő. Magyarországon a jóléti nemzetközi arányokhoz hasonlóan minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett gyermekáldás, ami érzékelhető mértékben járul hozzá ahhoz, hogy az elmúlt tíz év családpolitikai beavatkozásai ellenére sem állt meg Magyarország népességének természetes fogyása. Szakértői becslések szerint az összes meddőségi problémával küzdő házaspár száma eléri a párok 15 százalékát, így mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal – hívta fel a figyelmet az Emmi.