Állami segítséget szeretne Székesfehérvár fideszes polgármestere

Állami segítséget szeretne Székesfehérvár fideszes polgármestere

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néha jó lett volna, ha mi is ismerjük azt az adatot, hogy hány beteg van az általunk irányított településen, ennek fényében vissza lehetett volna igazolni döntéseket, és az emberek is könnyebben megértették volna, miért van szükség azokra – mondta az Indexnek Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Hozzátette: a járvány első szakaszában a városok vezetői is azokkal az információkkal dolgoztak, amelyek elhangzottak az operatív törzs napi tájékoztatóin, illetve egy idő után megjelentek az állami oldalakon. Ennél szorosabb volt az együttműködés a helyi hatóságokkal és járványügyi szakemberekkel.

Miután a települési betegszámot sok polgármester kérte, egy idő után megkapták megyei bontásban a fertőzések alakulását, „helyismerettel innen tudtunk következtetni, hogy a megyén belül hogy alakulhat a betegszám a városban”. Szerinte a járványügyi szakemberek úgy gondolhatták, hogy az adat talán nagyobb zavart keltene a településeken, mint amennyi pozitívummal járna. Ő azonban saját tapasztalatai alapján máshogy látja: „érdemes átadni az információkat az embereknek”.

A 2021-es költségvetési tervezetet még vizsgálják. A gépjármű-adó kiesése érzékeny veszteség Székesfehérvárnak, 2020-ra 420 millió forint bevételt terveztek ebből. Tudomásul kell venni, hogy ez egy állami adó, igaz a közlekedés jelentős része viszont a településeken zajlik – mondta.

A város erre az évre 25,2 milliárd forint saját bevétellel tervezett, viszont a bérleti díjak elmaradása, az iparűzési és a gépjármű adók kiesése, valamint a turizmus leállása miatt ebből 6-9 milliárd forint nem fog befolyni.

„Jó lenne, ha ebben kapnánk állami segítséget, ahogy az például az adósságkonszolidációval történt. Ha a gazdaság újraindításáról beszélünk, akkor abban elengedhetetlen szerepük van az önkormányzatoknak. Még Székesfehérváron is az egyik legnagyobb megrendelő és foglalkoztató az önkormányzat” – fogalmazott.

A gépjármű-adó kiesése érzékeny veszteség Székesfehérvárnak, 2020-ra 420 millió forint bevételt terveztek ebből.

A polgármester szerint az önkormányzatoknak és az államnak „talán kicsit még jobban össze kellene dugniuk a fejüket”. A megnövekedett szolidaritási alappal kapcsolatban pedig azt mondta, korrekt lenne, ha 2021-ben annyi iparűzési adó után kellene befizetniük, amennyi valóban teljesül 2020-ban.

Ismert, a 2021-es költségvetési tervezet benyújtása után Karácsony Gergely főpolgármester úgy értékelt, hogy az ellehetetleníti az önkormányzatokat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.