Állatvédelmi okból nem lehet majd szőrmét árulni a fővárosi önkormányzat vásárain

Állatvédelmi okból nem lehet majd szőrmét árulni a fővárosi önkormányzat vásárain

Állati szőrmekabát. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Markus Spiske/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állatvédelmi okból nem lehet majd szőrmét árulni a fővárosi önkormányzat vásárain – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményből. Mint írják, a fővárosi önkormányzat vásárai szőrmementesek lesznek a Magyar Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére. A közleményben emlékeztettek, a hazai szőrmeipar betiltásának törvényi szintre emeléséért küzdő, 2017-ben alakult civil mozgalom petíciót indított, hogy 2020-tól a fővárosi szervezésű adventi és karácsonyi vásárok szőrmementesek legyenek.

– Az idei adventi vásárok elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzet után a lehető leghamarabb a közgyűlés elé terjeszti, hogy a fővárosi önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához; ide nem értve a háziasított állatok bőréből készített termékeket, azok szőrzettartalmától függetlenül – közölték.

Tájékoztattak arról is, hogy a vészhelyzet után benyújtható határozat előterjesztői Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott és – a nemrég lemondó – Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes voltak. „A főváros vezetése elkötelezett a társként és a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért, mindazért, ami környezetünk élhetőbbé tételéhez, a biodiverzitás fenntartásához szükséges” – hangsúlyozták a közleményben.