„Álljon le az ország!” – Országszerte demonstrálnak a rabszolgatörvény ellen

„Álljon le az ország!” – Országszerte demonstrálnak a rabszolgatörvény ellen

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek a Hősök terén 2019. január 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Álljon le az ország!” címmel országszerte megmozdulásokat szerveznek szombaton a rabszolgatörvény néven elhíresült Munkatörvénykönyv módosítása ellen. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint több mint 140 településről jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az ország ugyan aligha fog leállni, de Budapesten és a nagyvárosokban egyaránt lesznek tiltakozóakciók – ezzel a közlekedőknek érdemes számolni.

A fővárosban mindenesetre megpróbálkoznak a közlekedés érdemi befolyásolásával. A város fontos csomópontjain 12 órára (Blaha Luza tér, Oktogon, Hősök tere) és 12.30-ra (Szabadság híd északi pillér) hirdettek a szervezők gyülekezőt, majd a tiltakozók innen a Clark Ádám térre vonulnak, ahol 14 órától beszédek hangzanak el. Felszólal többek között a kormányt kritikátlanul szolgáló média által „betalált” Nagy Blanka középiskolás diák is. Később pedig a vidéki tüntetések közvetítését ígérik a résztvevőknek.

Cáfolja Orbán Viktor szavait a szakszervezeti vezető | Magyar Hang

Bizony a munkaidőkeretben foglalkoztatottaknak csak az időszak végén számolják el az esetleges pluszóráit, hiába állítja ennek ellenkezőjét a miniszterelnök.

A vidéki események közül a tatabányai demonstráció emelkedik ki. 15 órától itt szólalnak fel a fővárosi tüntetések alkalmával már egy színpadra állt ellenzéki képviselőnők: Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea (független), Vadai Ágnes (DK), Varga-Damm Andrea (Jobbik) és Demeter Márta (LMP), de a nagy szakszervezetek vezetői is ott lesznek: Kordás László, Galló Istvánné, Boros Péterné. Tompa Andrea író és Misetics Bálint aktivista is beszédet mond.

Más megyékben is lesznek megmozdulások. Az azonnali.hu gyűjtéséből kiderül: a Nógrád megyei Salgótarjánban fél 9-től autósfelvonulással kezdődik a demonstráció (gyülekező a Tesco-parkolóban), majd a belvárosban sávlezárásra készülnek és beszédek is elhangzanak. Az akcióhoz a szakszervezetek mellett ellenzéki pártok is csatlakoztak. Miskolcon vonulásos tüntetést szerveztek (gyülekező a Centrum áruháznál 14 órakor), majd egy órával később beszédek is elhangzanak a Szent István téren. Heves megyében a 25-ös fóút Eger és Kerecsend közötti szakaszán demonstrálnak a szakszervezetek 11 és 16 óra között. Érdemes megemlíteni: a Mészáros Lőrinc tulajdonába került Mátrai Erőmű villamos szakszervezete felhívásban jelentette be, hogy csatlakoznak a szombati demonstrációkhoz – írta az egriügyek.hu. Debrecenben 13 és 15 óra között is lesz tüntetés, de Hajdúszoboszló, Berettyóújfalu és Püspökladány külterületén is szerveznek forgalomlassító tiltakozást. Szolnokon 15 órától demonstrálnak a Jubileumi téren.

Ostromlott bástyák, legyőzhető félelmek | Magyar Hang

Az ellenzék több városban közös polgármesterjelöltek mögé állhat be, a közös EP-választási lista viszont kétséges.

A Dunántúlon Pécsen vonulásos tiltakozás lesz. Gyülekező 14.40-től a Barbakánnál, majd átvonulnak a tiltakozók a Széchenyi térre, ahol nagygyűlést tartanak. A Tolna megyei Szekszárdon 12.30-ra hirdettek gyülekezőt (Pásztor utca 2. parkoló), majd 13 órától vonulnak át a félpályás útlezárás helyszínére. Veszprémben gyalogos és autós felvonulást rendeznek (indulás 13 órától a „kis Tesco” parkolójából). A beszédek a Megyeház téren lesznek 16 órától. Győrben több helyszínre szerveznek szintén útlezárást 13 és 15 óra között.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta a Népszavának, hogy a szocialista párt a péntek kora délutáni összesítés szerint 39 városban lesz jelen valamilyen megmozdulás szervezőjeként vagy társszervezőjeként.

Ezeken kívül több külföldi városban is lesznek tiltakozó akciók.

A szakszervezetek a január 5-i budapesti tüntetésen jelentették be a mai demonstrációkat, majd négypontos követeléslistát adtak át a kormánynak. Tárgyalás helyett azonban a kabinet a munkaadói oldalhoz irányította őket.