Svéd-finn NATO-csatlakozás: az amerikai nagykövet szerint a magyar kormány ígéretet tett

Svéd-finn NATO-csatlakozás: az amerikai nagykövet szerint a magyar kormány ígéretet tett

A C-17-es pilótafülkéjében David Pressman amerikai nagykövet, és a Jason Mill ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred paracsnokhelyettese (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérre látogatott David Pressman amerikai nagykövet – az eseményen a Magyar Hang is jelen volt.

A nemrégiben Budapestre érkezett amerikai diplomatának ez volt az első helyszíni benyomása a hazánkban dolgozó amerikai katonákról – a nagyjából százötven fős ezredbe ugyanis minden tagország képviselteti magát, és a legtöbben amerikaiak vannak. – Ez az együttműködés tökéletes példa arra, hogy közösen milyen erősek vagyunk. A tagországok talán egyedül nem lennének képesek fenntartani ezeket a gépeket, de ebben a partnerségben igen – mondta lapunk kérdésére az amerikai nagykövet.

A katonai reptér ad otthon tíz NATO-tagország (Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az USA), valamint a katonai szövetséghez éppen csatlakozni kívánó Finnország és Svédország Nehéz Légiszállító Ezredének. Ez az ezred működteti a Startégiai Légiszállító Képességet (SAC) – ez a világ első olyan többnemzeti kezdeményezése, amelynek célja a katonai stratégiai légiszállítás maximalizálása a források és a kapacitások megosztásán keresztül. Minden tagország az anyagi hozzájárulás mértékének aranyában használhatja a bázison állomásozó három Boeing Globemaster III C-17 típusú teherszállító repülőgépet. Így a megállapodás értelmében például Magyarországnak évente ötven repült óra jut, míg a legnagyobb anyagi hozzájárulás vállaló amerikai védelmi minisztérium ezer, a francia pedig pedig ötszáz órát használhatja a gépeket.

A magyar kormány ígéretet tett

 

A két csatlakozni kívánó ország ratifikációját eddig csak két NATO–tagország, Törökország és Magyarország nem végezte el – ugyan a magyar kormány már idén július 14-én benyújtotta a ratifikációról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, eddig nem került sor a szavazásra. David Pressman egy újságírói kérdésre erről így vélekedett: „Nagyon remélem, hogy nem lesz szükség nyomásgyakorlásra. A NATO kiterjesztése a szövetség minden tagországának érdeke – a magyar kormány biztosított minket arról, hogy a parlament gyorsan fog lépni.