Amerikai nagykövetség: Az emberi méltóság és egyenlőség nem ismer nemzeti határokat

Amerikai nagykövetség: Az emberi méltóság és egyenlőség nem ismer nemzeti határokat

Tusnádfürdő, 2022. július 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (k) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége elítél minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és a megosztottság doktrínáinak ad teret – írták közleményükben szerdán. Ugyan a nagykövetség nem jelezte külön, de nyilvánvalóan Orbán Viktor tusványosi, „kevert fajokról” szóló beszédére reagáltak.

Mint kifejtették, „soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ami a 20. század vezetőinek rasszista és idegengyűlölő retorikájaként kezdődött, az végül milliók népirtásával végződött”. – Az emberi méltóság és egyenlőség nem ismer nemzeti határokat, és szilárdan hisszük, hogy az emberiség sokszínűsége egyben az egyik legnagyobb erőssége is – zárult a közlemény.

A miniszterelnök egészen pontosan az alábbit mondta szombati beszédében: „Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat”. 

A politikust azóta számtalan helyről érte kritika, még korábbi egyik főtanácsadója, Hegedüs Zsuzsa is lemondott emiatt „tiszta náci szövegnek” minősítve a kormányfő szavait.