Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet

Amikor az ellenzéki Fidesz invitálja vitára a civil jelöltet

Németh Angéla és László Tamás plakátja a rákospalotai időközi polgármester-választás előtt (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Viszonylag ritka, hogy egy időközi polgármester-választás kampányában valamelyik jelölt egy helyi fúvószenekarral kezdjen viccelődni. Rákospalotán ez is megesett: a fideszes László Tamás ironizált a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesületen, miután az felkerült a civil Németh Angéla szórólapjára. „A népnyelv meg is kérdezte, hogy vajon mit szeretnének megfújni?” – jegyezte meg a HírTV-ben, majd pár nappal későbbi lakossági fórumán is. Aminek, figyelem, a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola biztosította a helyszínt. Érdekes ötlet lenne ez akkor is, ha nem tudnánk, hogy a fúvóskoncertek népszerűbbek tudnak lenni a helyi focimeccseknél is, a zenei életnek pedig nagy hagyománya van Rákospalotán. „Az államosítás során a zeneiskolát a Klik tokkal-vonóval elvitte, hogy egy zenei hasonlattal éljek. És valóban létrejött egy egyesület, amelyik támogat, ahogy mi is segítettük az ő megalakulásukat és működésüket” – fejti ki lapunknak Németh Angéla.

Ő egyébként két évtizeden át volt MSZP-s, majd lett a Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RÁTE) vezetője. Bár a Fidesz és az LMP is azzal támadja, hogy a DK embere, ő ezt cáfolja és hangsúlyozza a civilségét. A szocialista pártból akkor távozott, amikor ott parkolópályára kívánták tenni a többször újraválasztott XV. kerületi polgármestert, Hajdu Lászlót. Utóbbi végül a DK-ban folytatta, és miután a 2010-es választást elbukták a baloldalon belüli marakodás miatt, 2014-ben településvezetőként tért vissza. Idén aztán országgyűlési képviselőnek is megválasztották, így időközi polgármester-választást kellett kiírni. Ezt tartják most vasárnap, Németh ellenfele pedig a 2010 és 2014 között a kerületet egyszer már irányító László Tamás.

[caption id="attachment_7590" align="aligncenter" width="1000"]

Németh Angéla, a rákospalotai polgármester-választás civil jelöltje (Fotó: Farkas Norbert)[/caption]

Sajátos a helyzet tehát Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, de nemcsak ott, a helyi Fideszben is. László újból tagokat záratna ki, legutóbb Victorné Kovács Juditot és Bitvai Nándort, miután nem voltak hajlandóak megszavazni a Hajdu Lászlóval szembeni fegyelmit, és asszisztálni a kerületvezetés elleni harchoz. Így végül a Fidesz hátrányba került, a pártok közti korábbi törékeny együttműködés helyét pedig nyíltabb adok-kapok vette át, miközben az önkormányzat működőképessége megmaradt. Kovács Judit lapunknak azt mondja: mióta alpolgármesterré választották, névtelenül fenyegetik őt, a kocsija kerekét pedig kiszúrták.

„Ha nem úgy szavazok, ahogy kellene, másnapra ott a csavar a gumimban" - Magyar Hang

Időközit tartanak Rákospalotán, ahol pártharcok, életveszélyes fenyegetések, visszaélésgyanús ügyek borzolják a kedélyeket.

A pártból kizárni szándékozott, egyébként jobboldali érzelmű Kovácsot eközben azzal támadják, hogy lepaktált a gyurcsányista kerületvezetéssel. Ő pedig alpolgármesterként egyre több szövevényes ügynek igyekszik utánajárni. Az egyik legjellemzőbb eset a parlamenti választások előtt történt: az önkormányzati bérlakások lakóinak leveleket dobáltak be arról, hogy ha Hajdu nyer, migránsokat költöztetnek az otthonukba. A politikus kifejti, zokogó, hisztériás rohamot kapó lakókat kellett nyugtatnia, a rendőrség viszont visszadobta a feljelentést. Miközben a korábban Fidesz-közelből vezetett Palota Holding Zrt. adatbázisa szükséges lehetett az akcióhoz, a vizsgálat szerint az önkormányzati lakások adatai nyilvánosnak számítanak, a lakók neve pedig leolvasható a postaládákról és kapucsengőkről. (Mindez a valóságban azért nem így működik.) A tavaly év végén elmozdított, már a Fidesz mellett dolgozó vezető, Földi Tamás viszont korábban azt mondta, semmi köze az egészhez.

A mostani kampány viszont láthatólag kevésbé a migránsokról, inkább helyi ügyekről szól. „Az önkormányzatiság többek közt fejlesztéspolitikáról, a kertvárosok és lakótelepek fejlődéséről, közrendről és -tisztaságról szól, így természetesen a helyi ügyekre fókuszálunk” – mondja arra vonatkozó kérdésünkre László, hogy direkt nem migránsozással töltik-e ki az időt. Aki a kampány során egyszerre sorolja az eddigi kerületvezetés vélt mulasztásait (Deák utcai rendelő, vasút körüli területek fejlesztése), és ajánlkozik rá, hogy azonnal munkához lát. Az sem megszokott jelenség, hogy a fideszes induló hívja vitára ellenfelét, majd jelenti be, hogy a másik meghátrálni látszik a párbeszéd elől. Németh lapunknak azt mondja: csak az utolsó pillanatban jött a kihívás, és már nem tartotta megvalósíthatónak. Kihívhatta volna ő is – vetjük fel, de a válasza szerint nem a vita a döntő, és László áprilisban még „nem volt olyan bátor”, hogy vitát kezdeményezzen.

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz - Magyar Hang

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség – véli Bass László szociológus.

A fejlesztési ígéretek és köztisztasági problémák kapcsán Németh azt mondja, ezek a tervek és gondok korábban is léteztek, és a 2014 előtti polgármester sem oldotta meg őket. A pénzt mindenesetre „beton helyett a szociális ágazatba” kell elsősorban tenni, mondja. Azért a Szántóföld utcai tornacsarnok, illetve a kerületi uszoda ügye jól áll.

„Egy plusz öt évre tervezünk. Az első év a jelenlegi tespedés felszámolásával telik majd, illetve a következő ciklus tudatos előkészítésével. A kerület legnagyobb botránya a Deák utcai rendelő építésének leállása, aminek a tervei még az első polgármesterségem idején elkészültek” – mondja eközben lapunknak a fideszes politikus.

Németh szerint viszont ezt nem lehet rájuk tolni: „a kivitelező túlvállalta magát, és nem teljesítette határidőre a feladatát.” László emellett ígéri a Hősök úti rendelő felújítását, „amire szintén kész tervek állnak rendelkezésre 2014 óta”, a Pestújhelyi Sportuszoda sorsának egyengetését és a rákospalotai szociális városrehabilitáció beindítását is. Kétségtelen, hogy a kormányzattal pedig könnyebb dolga is lenne, amit kampánya során kihangsúlyoz.

Van-e gyógymód veszettség ellen? - Magyar Hang

Két egymásra fenekedő fanatikus szekértábor uralja közéletünket. A hatalom érdeke ennek a helyzetnek a fenntartása.

Németh erre azt válaszolja, „a XV. kerületben is ugyanolyan állampolgárok laknak, mint bármelyik fideszes vezetésűben, tehát nem azt kellene nézni, ki a vezető.” László egyébként a Fidesz rendpárti irányvonalába jól illő intézkedéseket is ígér: „javaslatot teszünk az illegális szemétlerakók megszüntetésére, a hajléktalanok közterületi jelenlétének visszaszorítására is.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.