Ha nem marad más lehetőség, a pedagógusok folytatják a sztrájkot

Ha nem marad más lehetőség, a pedagógusok folytatják a sztrájkot

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, és Nagy Erzsébet a PDSZ elnöke (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke volt az ATV Start vendége, ahol elmondta: szükséges volt felfüggeszteni a pedagógus sztrájkot, hiszen nincs kivel tárgyalniuk. Azonban kijelentette, hogy amint megalakul az új kormány, bejelentkeznek és folytatni fogják, mert semmivel nem jutottak előre.

Akár május végéig is eltarthat, amíg az új kormány minden tagja meg lesz nevezve, így kérdéses, hogy miként lehet folytatni a sztrájkot, ha vége van a tanévnek.

Szabó Zsuzsa elmondta, hogy első sorban a tárgyalóasztal mellől akarnak indulni, ha ott nem jutnak sehova, akkor ismét megnyitják a sztrájk lehetőségét. Egy cél van: szeptemberre, a tanévkezdésre minden oktatásban dolgozónak tudnia kell, hogy mi vár rájuk a következő években, a szakszervezetek pedig ezalapján fognak dönteni a sztrájk folytatásáról.

A PSZ elnöke fontosnak gondolta hangsúlyozni, hogy a 10 százalékos béremelés, amit a kormány tagjai hangoztatnak, az nem béremelés volt, hanem egy pótlék, mivel különben nem érné el a pedagógusok fizetése a garantált bérminimumot, ez pedig tarthatatlan.

„Európában a legutolsók vagyunk e tekintetben, a munkaterhelésekben meg a legelöl járunk. Teljesen kezelhetetlen a dolog, és azért nagy a baj, mert a gyerekek jövőjéről van szó” – tette hozzá Szabó Zsuzsa. ​