„Amit csinálnak, az nem baj, hanem katasztrófa”

„Amit csinálnak, az nem baj, hanem katasztrófa”

Ungár Péter a szociális törvény tervezett módosítása elleni megmozduláson (Forrás: LMP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szociális törvény tervezett módosítása ellen tiltakoztak hétfőn kora este a Kossuth téren, a megmozdulást az LMP szervezte. „Segíts magadon, mert az állam nem segít!” – így összegezték a Fidesz és a KDNP által benyújtott tervezetet, amelyben „az állam leráz magáról minden felelősséget, és nem hajlandó kellő részt vállalni a szociális biztonság megteremtésében”. A szöveg lényege ugyanis, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga lenne felelős. Ha önellátásra nem képes, akkor a hozzátartozó kötelessége segíteni rajta, ha a család is tehetetlen, akkor a feladat a lakhely szerinti önkormányzatra, ha ott sincs pénz és erőforrás, az állam által támogatott karitatív szervezetekre hárul. Végül, a felsorolás ötödik helyén az állam következik, és ha minden kötél szakad, ellátja a rászoruló személyt.

Ungár Péter, a zöldpárt társelnöke arról beszélt, hogy a kormány nem a társadalmi szolidaritást akarja építeni, hanem azt, hogy mindenki csak magára számíthat. – Többen vagyunk, aki nem ilyen országban akar élni – fogalmazott. Elmesélt egy történetet: egy idős, budapesti szülőpár már nem tudta a beteg gyermekét gondozni, ezért egy erre szakosodott intézményben szerették volna elhelyezni. Ugyanakkor azt a választ kapták, hogy csak Budapesttől száz kilométerre tudnak helyet biztosítani. Pert indítottak, elsőfokon nyertek is, a kormány pedig most azért fizet ügyvédeket, hogy a Kúriáig vigye az ügyet.

A politikus megjegyezte ugyanakkor azt is, van még abban munka, hogy ezek a témák kerüljenek az ellenzéki pártok homlokterébe.

A párbeszédes Jámbor András is bírálta a kormány terveit, úgy összegezte, hogy ezzel meg akarják versenyeztetni a bajbajutottakat: a példájában említett egy Somogy megyei faluban élő bajba került embert és Mészáros Lőrinc valamelyik gyermekét, ha ilyen helyzetbe kerülne. Igazságtalannak nevezte ezt a versenyt. Ahogyan azt is, hogy az egészségügyi törvény módosításával az elfekvőket áttennék a szociális rendszerbe, szerinte ugyanis így az marad, hogy az ember „utcára kerül vagy fizet”.

A képviselő hangsúlyozta, hogy egy közösség tagjai vagyunk, felelősek a másikért, aki bajba kerül, azon segíteni kell. Reményét fejezte ki, hogy a kormányoldalon is rájönnek, „amit csinálnak, az nem baj, hanem katasztrófa”.