„Anarchia, botrány”: az ÁSZ elnöke most az egészségügyet vizsgálta

„Anarchia, botrány”: az ÁSZ elnöke most az egészségügyet vizsgálta

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az egészségügyi intézmények gazdálkodásában – számolt be a Magyar Időknek az Állami Számvevőszék elnöke. Az ÁSZ egészségügyi intézményeket ellenőrzött, ennek eredményeit ismertette Domokos László, aki egyenesen úgy fogalmazott a kormányközeli napilapnak:

„Anarchia, botrány” jellemzi az egészségügy egyes területeit, „elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak”, ami miatt adott „a lopás és a korrupció lehetősége” is.

Ezzel a számvevőszék elnöke igencsak forró témához nyúlt. Az egészségügyi intézmények esetleges szabálytalan gazdálkodásának felszámolását a kormányzat egyáltalán nem tűzte zászlajára az elmúlt években. Talán nem is véletlenül.

A rendszert – az ÁSZ-vizsgálata szerint – olyannyira áthatják a szabálytalanságok, és azokban a jelentést elnézve olyan széles kör lehet érintett az intézmények felsővezetésétől egészen a leltárosokig, hogy szinte a teljes egészségügyi rendszerrel vállal konfliktust az, aki ilyen kijelentéseket tesz. Ez akár nem csekély politikai kockázatot is rejthet.

Nem lehet véletlen az sem, hogy a Magyar Időknek nem egy fideszes politikus beszél anarchiáról, botrányról, korrupció és lopás lehetőségéről, hanem az Állami Számvevőszék elnöke jellemzi ilyen erős kifejezésekkel a magyar egészségügyet. Ráadásul, amikor a megoldási lehetőségekről kérdezték, Domokos László esetleges vezetőváltásokról, pénzügyi ellenőrökről, egyes intézmények gazdálkodásának összevonásáról beszélt, leszögezve persze, hogy a szakminiszter, Kásler Miklós válogat majd módszerek közül. Domokos azt is mondta: az ágazat vezetőinek vállalnia kell a felelősséget az egészségügy „esetleges kudarcaiért” – vagyis nem kizárt, hogy a kormányzat robbantani készül az egészségügyben.

Domokos László a Magyar Időknek úgy vélekedett: a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken, ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia a tulajdonosnak, az államnak.

„Találtunk olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről. De kaotikus viszonyokat találtunk egyes szakrendelőknél is. Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról, így esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak és a forrásokat mire fordították” – mondta a hiányosságokról az elnök. Mivel „az egész folyamat teljesen szabálytalan”, szerinte a lopás lehetősége mellett felmerül a korrupcióé is.

Domokos László nem bocsátkozott elemzésbe arról, hogy alulfinanszírozott-e valóban az egészségügy, diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy „lehet, hogy kevés a pénz, lehet, hogy nem”. Szerinte inkább az a probléma, hogy „a súlyos gazdálkodási szabálytalanságok miatt nem tudhatjuk, valójában mennyi pénz kell az egészségügynek"

Olyan, rendszerszintű problémákra hívta fel a figyelmet, hogy a szabályosan gazdálkodó kórházak, akik kijönnek a támogatási keretből, rosszabbul járhatnak, mint azok, amelyek túlköltekeznek: utóbbiak adósságait ugyanis kifizeti az állam, előbbieknek viszont hiába maradna esetleg pénze egy költségvetési időszak végén, a maradványpénzt gyakran még el is vonják tőlük.

Az interjú felénél érdekes fordulatot vett a beszélgetés, az alapvetően a gazdálkodás szabályosságát vizsgáló Állami Számvevőszék elnöke ugyanis elkezdett az egészségügy átszervezéséről értekezni: például arról, hogyan kellene a sürgősségi ellátást megszervezni. (Nem tizenkét órás határidővel, hanem azonnal felmérve a beteg állapotát, sürgős esetben rögtön beavatkozva.) Domokos László az interjúban arról beszélt, hogy hivatalosan a számvevőszék nem csak azt vizsgálja, hogy szabályosan költik-e a közpénzt, hanem azt is, hogy az elköltése mennyire hatékony és eredményes – ebbe beleférhet az egészségügy működésének hatékonyságának vizsgálata is, amit elmondása szerint éppen most készítenek elő.

A Jobbik szerint a kormány megint politikai bunkósbotként használja a függetlennek mondott ÁSZ-t. Lukács László közleményében azt írja, a mai kritika teljesen világos, hogy azt a célt szolgálja, hogy nyilvános selyemzsinórt küldjenek azoknak az intézményvezetőknek, ahol éppen tisztogatni szeretne a kormány. „Mindezt úgy, hogy többségük olyan igazgató, akit a kormánypártok ültettek az igazgatói székekbe, akik a párt választókerületi elnökének bizalmasai, akik a kórházakban élet-halál urai. Az ÁSZ-nak a kórházi igazgatókkal való keménykedése semmi más, mint műbalhé, hiszen az intézmények már az előző két Orbán-kormány alatt is ugyanilyen anyagi és gazdasági nehézségek, valamint visszaélések között működtek, javarészt ugyanezekkel az igazgatókkal” – tette hozzá.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.