Angliai magyarok kezdtek pénzgyűjtésbe, hogy minél többen szavazhassanak Nagy-Britanniában áprilisban

Angliai magyarok kezdtek pénzgyűjtésbe, hogy minél többen szavazhassanak Nagy-Britanniában áprilisban

Szavazatszámlálás a parlamenti választás után Budapesten, 2018. április 8-án (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyűjtést szervez az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű szervezet annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok is szavazhassanak az április 3-i országgyűlési választáson. A közadakozásról beszámoló 444.hu azt írta, hogy a szervezet ezrével tervez eljuttatni olyan szavazókat London és Manchester magyar külképviseletéhez, akik „már régen letettek arról, hogy szavazzanak”.

Emlékeztettek, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkezők csak a külképviseleteken szavazhatnak, ők nem szavazhatnak levélben. Angliában így csak Londonban és Manchesterben lehet szavazni, egész Nagy-Britannia területén pedig még Edinburgh-ben. Miközben hivatalosan 155 ezer, nem hivatalosan jóval több magyar él az országban. Emiatt indított tavaly decemberben petíciót az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport, és fordult azzal a Nemzeti Választási Bizottsághoz, illetve a Nemzeti Választási Irodához, hogy biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban. Kérték továbbá, hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” a hivatalos londoni és manchesteri külképviseleteken növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát. A Nemzeti Választási Iroda azonban közölte, hogy nem terveznek újabb szavazóköröket nyitni.

Ezért szeretne a Diaspora Aid szervezet most legalább 30 ezer fontot összegyűjteni, hogy pártállástól függetlenül segítse az ottani magyarokat eljuttatni valamelyik nagy-britanniai külképviseletre.