Anyatejben nem mutatták ki a koronavírust, de veszély esetén az újszülöttet elkülöníthetik az anyától

Anyatejben nem mutatták ki a koronavírust, de veszély esetén az újszülöttet elkülöníthetik az anyától

Koraszülött inkubátorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát szülészet elnevezésű pályázatán nyert támogatásból megújult Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centrumában 2020. február 21-én, a koraszülött osztály átadásának napján (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus járvány miatt különleges eljárás bevezetése indokolt az újszülöttek esetében – jelent meg az atlantai járványügyi központ, a CDC honlapján. A koronavírus amerikai megelőzéséért felelős egészségügyi szervezet szerint a fertőzés elkerülése érdekében meg kell fontolni, hogy a gyermeket és az anyát egymástól elválasszák.

A csecsemők számára külön izolációs helyiséget kell biztosítani, amennyiben a gyermek és az anya egy helyiségben marad, akkor fokozottan kell figyelni a fertőzés elleni védekezésre. A szoptatás előtt az anyának minden esetben arcmaszkot kell viselni, és fertőtleníteni a kezét és az emlőt.

Az egészségügyi intézményeknek fontolóra kell venni a látogatók korlátozását, egészséges szülő vagy gondozó kivételével. Az újszülöttel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozóknak és az esetleges látogatóknak teljes testet borító védőruhát kell viselni.

Amennyiben a gyermeket és az anyát elválasztják egymástól, úgy az anyatej lefejtésénél fokozottan ügyelni kell az eszköz, illetve az anya kezének és az emlőnek a fertőtlenítésére. Az anyatejet csak olyan egészségügyi dolgozó adhatja a gyermeknek, aki bizonyítottan fertőzésmentes.

Azt ugyanakkor a CDC egy másik tájékoztató anyagában megjegyzik: eddig nem mutatták ki a vírus jelenlétét sem a magzatvízben, sem az anyatejben. Igaz, azt is aláhúzzák, hogy kevés minta áll a rendelkezésükre ezzel kapcsolatban. Azt is hozzáteszik, a SARS-koronavírus esetében – ahol szintén kevés, a gyermekét szoptató anya betegedett meg – sem volt kimutatható a kórokozó az anyatejben, ugyanakkor egy mintában találtak SARS-CoV antitestet a szakemberek.

Veszélyhelyzet elrendelését javasolja az operatív törzs | Magyar Hang

Hamarosan dönt a kormány a javaslat elfogadásáról.

A magyar eljárásról a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tájékoztatása szerint a járványügyi szempont felülírhatja a kapcsolattartás jogát. Azt, hogy a szülő milyen módon tarthatja a kapcsolatot a gyerekével karantén idején, mindig az egyedi járványügyi intézkedések határozzák meg. Ha a kapcsolattartás nincs teljesen kizárva, akkor a karantént fenntartó kórház felelőssége, hogy megteremtse a lehetőségét az anyatej biztonságos bejuttatására a csecsemő számára.