Apjának adta a lakást a fideszes polgármester – nem került a vagyonnyilatkozatába

Apjának adta a lakást a fideszes polgármester – nem került a vagyonnyilatkozatába

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter ajánlotta a legtöbbet azért az I. kerületi lakásért, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő bocsátott árverésre még tavaly májusban – értesült az rtl.hu. A Fém utcában található 49 négyzetméteres ingatlanhoz tartozik egy 7 négyzetméteres pincerekesz és egy 15 négyzetméteres kocsitároló is. 

Az üresen álló lakás kikiáltási ára 40 millió 700 ezer forint volt, a győztes ajánlat pedig – tíz napig tartó licit után – 48 millió 500 ezer forint lett. Az adásvételi szerződés szerint Szentgyörgyvölgyi Péter valamivel több mint 10 millió forintos árverési biztosítékot fizetett be. A fennmaradó 38 millió forintot a licit lezárulta után utalta át, ebből 22 millió forintot egy bank hitelezett neki. A tulajdoni lapon nem jegyeztek be erre utaló jelzálogjogot, ami azt jelzi, hogy a hitel fedezetéül nem a Fém utcai ingatlan szolgál.

A földhivatali papírok szerint az ingatlan tavaly június 29-én került a polgármester nevére, de december 16-án el is ajándékozta azt az apjának, akit szintén Szentgyörgyvölgyi Péternek hívnak. 

Az rtl.hu megkereste az V. kerületi polgármestert, hogy megtudják, miért adta tovább az ingatlant kevesebb mint fél év alatt közeli rokonának, valamint hogy vajon miért nem az apja vett részt a liciten, ha végül hozzá került az ingatlan. Az önkormányzati sajtóosztály válasza szerint az online árverés adta keretek miatt döntött a család úgy, hogy az ifjabb Szentgyörgyvölgyi Péter licitál, majd ajándékozással rendezték egymás közt a tulajdonviszonyokat. 

Azt írták, az ingatlan vásárlására családi befektetésként tekintettek, és megerősítették, hogy a hitel fedezetéül egy másik ingatlan szolgál. 

Szentgyörgyvölgyi Péternek idei vagyonbevallása szerint nagyjából 57 millió forintnyi megtakarítása, pénzkövetelése volt, míg tartozásai nagyjából ugyanekkora összeget, 58 millió forintot tettek ki – írta a hírportál. Az előző évhez képest annyit változott a vagyoni helyzete, hogy egy évvel korábban még csak 38 millió forintnyi tartozása volt, azaz – kétmillió forint híján – nagyjából pont akkora összeggel lett több hitele, mint amennyit a lakásvásárlás miatt vett fel. 

Az ingatlanvételhez szükséges további 26 millió forintnak nincs látható nyoma a bevallásában, a kerületi sajtóosztály válasza szerint azonban a finanszírozás szintén családilag történik.