Arató András: Nevetséges, siralmas, abszurd a Médiatanács érvelése a Klubrádió ügyében

Arató András: Nevetséges, siralmas, abszurd a Médiatanács érvelése a Klubrádió ügyében

Arató András nyilatkozik a Fővárosi Törvényszék ítélete után Forrás: Klubrádió

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nincs szó róla, hogy elhallgatna a Klubrádió, hiszen az interneten továbbra is naponta százezeren követnek bennünket – fogalmazott a Magyar Hangnak Arató András, a Klubrádió elnöke pénteken. – Ami az ügy jogi részét illeti, egy lezáratlan, valamint egy még meg nem indított per áll előttünk.

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eredménytelennek nyilvánította a 92,9 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot , így egyelőre bizonyosan nem tér vissza az éterbe a Klubrádió. Az NMHH csütörtöki hírlevelében jelentette be, hogy eredménytelennek nyilvánította a 92,9 MHz-es frekvencia pályázati eljárását, így nyertest sem hirdettek. Az eljáráson egyetlen versenyben maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlatát is érvénytelennek nyilvánították, mivel az több szempontból sem felel meg a pályázati előírásoknak.

A Klubrádió egykori frekvenciája február 15-től néma, mivel a tavaly óta tartó pályázati eljárás nem ért a végére, és a testület nem volt hajlandó meghosszabbítani a médiaszolgáltató jogosultságát sem.

Arató András kifejtette, lezáratlan az a per, amit a Médiatanács őszi „törvénytelen határozata ellen” indítottak, és a Közigazgatási Bíróság „minősíthetetlen ítéletében elutasított”, így a Kúriához fellebbeznek. Ennek mellékhajtásaként négy hete várják az azonnali jogvédelemmel kapcsolatos kúriai végzést, amely a jogi folyamat lezárultáig megóvhatná a rádiót, biztosítva annak működését. – Ezt a jogvédelmet kapta meg korábban például a Rádió1, esetükben érdekes módon gyorsan döntött a bíróság – fogalmazott Arató András. Az említett másik per pedig a Médiatanács szerdán hozott, és csütörtökön nyilvánosságra került határozatát érinti, ezt ugyanis szintén megtámadják – árulta el a Klubrádió elnöke.

– A perek természetesen abban a bírósági rendszerben folynak majd, amelyben élünk, vagyis egy dolog, hogy kinek van igaza, és egy másik, hogy miként dönt a bíróság – hangsúlyozta Arató András. A rádió elnöke elmondta, a Médiatanács három ürügyre hivatkozva nyilvánította érvénytelennek a pályázatukat. – Elsőként azt kifogásolták, hogy az egyik műsor ismétlése nem volt megfelelő, a második érv pedig az volt, hogy nem jeleztük pontosan egy adásunk műsoridejét idejét. Ez indok arra, hogy több százezer ember ne hallgathassa a kedvenc rádióját. Nevetséges, siralmas, abszurd érvelés – mondta.

A Médiatanács harmadikként a rádió gazdasági működését kifogásolta. Arra jutottak, hogy a nyilvános cégadatok alapján a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodást folytatott, emiatt a cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. Ezzel kapcsolatban Arató András elmondta, hogy a 2010-től kezdve a független médiumokat kiszorították a reklámpiacról, így ezek sorra veszteségessé váltak. – A veszteséget mi kölcsönökből tudtuk finanszírozni, ennek eredményeként a mérleg valóban csúnya lesz – mondta Arató András.

– Ám ez az állapot a 2010-es évek közepére megszűnt a megnőtt támogatási kedvnek is köszönhetően, vagyis a Klubrádió mérlege 5-6 éve nagyjából ugyanazt a képet mutatja. A rádió a támogatásoknak és hiteleknek köszönhetően tudja fenntartani magát, a hitelező azonban ez esetben én magam vagyok, és a pályázathoz csatolt nyilatkozatban kijelentettem, hogy amennyiben elnyerjük a frekvenciát, elengedem a rádiónak adott hiteleket. A gazdálkodásunk tehát kiegyensúlyozott, és hosszú távon is biztosítja a működést – fogalmazott az elnök.

– A Médiatanács „gonosz, rosszindulatú, undorító” kifogása tehát nem állja meg a helyét, a mérlegállapot ráadásul nem is tartozik a pályázati feltételek közé – hangsúlyozta Arató András. – Ez a megállapítás tehát nem más, mint hitelrontás. Igaz, a Médiatanács bármit mond ránk, azzal nem a hallgatóink belénk vetett bizalmat csökkentik, hanem a kormányzattal szembeni bizalmatlanságot növelik.

A Klubrádió elnöke elmondta, az eddigi bírósági ítéletek érezhetően nem mentesek a politikai befolyástól. – Hogy ez a bíró saját belső késztetése, vagy külső nyomásra döntött, az mindegy is – fogalmazott Arató András.

Szerdán az Európai Parlamentben a Klubrádió kapcsán zajló vita kapcsán a kormányzati szereplők hisztériának nevezték a Klubrádió ügyét és azt állították, hogy jó esélye van a médiaszolgáltatónak a frekvencia visszaszerzésére a pályázaton. Korábban Deutsch Tamás is megszólalt a rádió ügyében, a fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy „attól, hogy valaki baloldali, nem áll a törvények felett, azok az idők egyszer és mindenkorra elmúltak. És nem állnak a törvények felett egy baloldali propagandarádió működtetői sem”.