Árstop: már van, ahol korlátozzák az egyszerre megvehető tojás és burgonya mennyiségét

Árstop: már van, ahol korlátozzák az egyszerre megvehető tojás és burgonya mennyiségét

Tojás (Fotó: Hello I'm Nik / Unspash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldalán tették közzé azt a fotót, amelyen az látszik, hogy egy vásárló összesen 30 darab tojást vásárolhat egyszerre, és külön kiírták azt is, hogy ez a 10 darabos kiszerelésű tojásból 3 tálcát jelent, míg a hat darabosból ötöt – szúrta ki a Telex. A fotó egy, a CBA-hoz tartozó, prémium brandnek szánt Príma-üzletben készült.

A Telex megkereste az ügyben a CBA kommunikációs igazgatóját, Fodor Attilát, aki elmondta, hogy a mennyiségi korlátozás üzletenként nem egységes, mivel franchise-rendszerben üzemelnek.

– Amióta az árstopos termékek léteznek, azóta különböző gyakorlatok alakultak ki a különböző üzletekben: van, ahol limitálják az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségét, van, ahol erre nincsen szükség. Ez azért van így, mert amikor az árstop elindult, akkor azzal találtuk szembe magunkat, hogy vélhetően továbbértékesítési szándékkal vagy akár vendéglátóhelyeket is üzemeltető vállalkozások is megjelentek, és elkezdték ezeket a hatósági áras termékeket nagy mennyiségben felvásárolni. Nekünk az alapvető célkitűzésünk a lakosság folyamatos ellátása, ezért úgy gondoltuk, hogyha ez továbbra is fennáll, akkor a lakosság ellátásában lehetnek zavarok. Úgyhogy itt a tojás vonatkozásában is ugyanez a helyzet áll elő: szeretnénk azt, hogy folyamatosan ott legyen a termék, ehhez helyenként szükség lehet óvintézkedésekre – mondta a portálnak.

Mint megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón bejelentette: csütörtöktől két újabb termékkel, a tojással és az étkezési burgonyával bővül a hatósági áras áruk köre. A kormány döntése érdekében a boltoknak a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk a tojást és az étkezési burgonyát. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A várakozások szerint az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat.

A rendeletet szerda késő este hirdették ki, az Országos Kereskedelmi Szövetség fel is hívta arra a figyelmet, hogy néhány óra alatt nem lehet átállni, erre végül is négy nap haladékot kaptak a boltok. 

Szakértők szerint az árstopok nem tudják fékezni az inflációt, sőt, hosszú távon nagyobb inflációt eredményeznek.

Frissítés:

A Tesco is korlátozásokat vezet be, eszerint november 10. csütörtöktől az alábbiak szerint lehet vásárolni az új hatósági áras termékeket:

• Lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is: 2 kg háztartásonként,

• Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya: 1 csomag háztartásonként. Ez azt is jelenti, hogy lehet venni 1 csomag 3 kg-os burgonyát is vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is,

• Friss tojás esetén: háztartásoként 1 doboz, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.