Orbán Viktor: Novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek minden nyugdíjasnak

Orbán Viktor: Novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek minden nyugdíjasnak

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A haderőfejlesztés és a koronavírus elleni oltás fontosságát is hangsúlyozta Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök bejelentetette: 80 ezer forint lesz a nyugdíjprémium, amit novemberben fizetnek ki. Az összeget megkapják azok a nyugdíjasok is, akiknek valamilyen okból ennél kevesebb nyugdíjprémium járna. Azt is kilátásba helyzte: jövő év elején már nem csak két heti, hanem az egész havi 13. havi nyugdíjat kifizethetik, de elmondása szerint ez még nem biztos.

Magyarországon sok nyugdíjas van, élnek a szüleink, nagyszüleink, és ez jó dolog. Olyan nyugdíjrendszerünk van, ahol a befizetett adókból fizetjük a nyugdíjat, mert nem volt lehetőség tőkét felhalmozni a történelem során. Nem arról van szó, hogy mi tartjuk el a nyugdíjasokat, ők tartottak el minket, a nyugdíj elismerése a szüleink, nagyszülein munkájának – mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor az idősek világnapjára vonatkozó kérdésre.

– Idén jó híreink vannak, a gazdaság a legmerészebbek álmát megvalósítva dolgozik – mondja a kormányfő. Sikerült meghaladni az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, ebből az idősek is részesülnek, a kormány nyugdíjprémiumot fizet. Az összeg a miniszterelnök elmondása szerint novemberben érkezik, és 80 ezer forint lesz. Hozzátette: 435 ezer nyugdíjas kapott volna ennél kevesebb nyugdíjprémiumot különböző okokból, de ők is megkapják a 80 ezer forintot.

A magasabb infálcióhoz is korrigálják a nyugdíjakat, így lesznek nyugdíjasok, akik százezer forintos kiegészítést kaphatnak a 80 ezer forinton felül.

Kétheti nyugdíjat mindenképpen megkapnak következő év elején a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjból, mondta Orbán Viktor, de azt is hozzátette: február elején akár egy teljes havi nyugdíjat is visszaadhatnak, ez azonban a gazdasági helyzettől függ, "küzdeni kell érte"

A legnagyobb terhet a járvány idején a gyermeket nevelők viselték, mondta Orbán Viktor, ezért 1 millió 900 ezer ember visszakapja a 2021-ben befizetett személyei jövedelemadóját. Ennek február közepéig kell megtörténnie. Ezen  elmondása szerint hetek óta dolgozik az adóhivatal, és a kormányfő úgy látja, van esély arra a digitalizációs fejlesztésre és extra munkára, ami lehetővé teszi a kifizetést.

– Gáz van, mert nincs gáz, a gáz ára az egekben van, a nyugati gáztározók nincsenek feltöltve, ezért nagyon megemelkedett a nyugat-európai családok rezsiköltsége. Mi is közöttünk voltunk, ezért ostoroztam a Gyurcsány-és Bajnai kormányt, amiért háromszorosára emelték a gáz árát. Az embereket átverték ebben az ügyben, a baloldali kormányok a nagy multinacionális cégek profitját és az emberek terheit növelték – emlékezett a kormányfő. Kiemelte: most viszont a legalacsonyabb a gázár Magyarországon Európában, úgy, hogy Magyarország továbbra is piaci áron veszi a gázt, de piaci ár alatt adják tovább a lakosságnak. – Az a realitás, hogy szükség van gázra, ezért Oroszországgal meg kellett állapodni, ami sikerült is, ez nem politikai kérdés. Tisztelem Ukrajnát, de az ukrán szempontokat nem tudjuk figyelembe venni. Ukrajna felől nincs biztosítva a gázellátás – mondta a kormányfő arról, hogy Ukrajna kritizálta az Oroszországgal újabb 15 évre megkötött gázmegállapodást. Egy család évi 386 ezer forinttal fizetne többet az energiáért ellenkező esetben, tette hozzá.

– Az utóbbi években az a nézet uralkodott, hogy ha a NATO tagjai vagyunk, kisebb hadsereg is elég, de ez tévedés  – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: nem szívesen segítene egy olyan bajba jutott NATO-tagot, amely nem tett meg mindent a saját biztonságáért. A kormány azért vett részt hadgyakorlaton a legutóbbi ülésén, hogy áttekintse a haderő helyzetét és döntéseket hozzon a fejlesztésről.

Brüsszeltől nagyon kevés pénz érkezett határvédelemre az elmúlt években, csak azt az összeget kapta Magyarország, amit migrációtól mentes időkben is, mondta Orbán Viktor. – Most más országokban mintha megígérték volna, hogy pénzt fognak adni. A méltányos eljárás azt igényli, hogy mi is megkapjuk, ami megillet – mondta a miniszterelnök. 

630 új koronavírus-fertőzöttet találtak egy nap alatt a legutolsó adatok szerint, 87 beteg van lélegeztetőgépen, és lassan nő a felvett első oltások száma. – Egész nyáron készültünk arra, hogy negyedik hullám lesz, felkerestük az időseket, megszerveztük az iskolások oltását, és beszereztünk annyi vakcinát, hogy akár háromszor is be tudjuk oltani az egész országot – sorolta a miniszterelnök. Hangsúlyozta: a vírus nem megy el, nem fog eltűnni azért, mert a lakosság egy része beoltotta magát – Volt egy elképzelés, hogy ha egész magas az átoltottság, kialakul egy nyájummunitás, de ez nem igaz, nincs nyájummunitás. Mindenkit meg fog találni a vírus, aki nincs beoltva – mondta a miniszterelnök, aki továbbra is azt hangsúlyozta: a korlátozások nem jelentenek megoldást. 

 

Címkék: Orbán Viktor