AstraZeneca vakcinát adományoz a magyar kormány, hogy megelőzze az újabb migrációs hullámot

AstraZeneca vakcinát adományoz a magyar kormány, hogy megelőzze az újabb migrációs hullámot

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban Kaposváron 2021. május 10-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány 100 ezer adag AstraZeneca COVID-19 Vaxzevria oltóanyagot adományoz a Zöld-foki Köztársaságnak – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A szándékot június elején jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és indoklásként azt közölte: ezzel segítik a járvány elleni küzdelmet, valamint azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé.

Szijjártó Péter egyébként kedd reggel a Facebookon bejelentkezett az afrikai országból, és beszámolt a Zöld-foki Köztársaságnak nyújtott segítségről. Mint kiemelte: Magyarországon van már elég oltóanyag, be tudnak oltani mindenkit, aki regisztrált, így megvan a lehetőség arra is, hogy segítsenek azoknak, akik nehéz helyzetben vannak.

A Zöld-foki Köztársaság stratégiai partnere Magyarországnak – hangsúlyozta –, és mivel átoltottságban nem állnak túl jól, a magyar kormány úgy döntött, hogy kérésükre segítséget nyújt nekik. A magyar szállítmány százezer AstraZeneca-vakcina, amellyel ötvenezer embert tudnak beoltani.

Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy újraindítsák a gazdaságukat, ezáltal lehetővé tegyék, hogy az élet valahogy visszatérjen a normális kerékvágásba – közölte. A miniszter hangsúlyozta: „fontos, hogy valódi segítséget nyújtsunk az afrikai országoknak, hiszen ha ez nem történik meg, akkor Afrikából újabb migrációs hullámok indulhatnak ki, márpedig ezt Európa biztonsága érdekében el kell kerülni”.

Néhány napja Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy jelenleg vakcinabőség van, oltásbiztonságban vagyunk. A miniszterelnök azt is hozzátette, senkinek sem kell aggódnia amiatt, hogy egy esetleges újabb hullám – amellyel a tudósok inkább nem számolnak – vagy egy újabb oltás szükségessége miatt ne kapná meg az oltóanyagot.

Magyarország az elmúlt hetekben régiós országoknak is adott vakcinát. Észak-Macedónia 6 ezer Astrazenecát kapott adományként, Szlovéniának pedig 300 ezer AstraZenecát adott kölcsönbe a magyar kormány. Legutóbb közel 41 ezer adag Pfizer-vakcina kölcsönadásáról döntöttek Orbánék, ezt a csehek kapják meg.