ÁSZ: A Fidesz és a KDNP gazdálkodása körül nincsen semmi látnivaló

ÁSZ: A Fidesz és a KDNP gazdálkodása körül nincsen semmi látnivaló

Az Állami Számvevőszék logója (Forrás: Állami Számvevőszék)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított Állami Számbevevőszék az ellenzéki erők könyvelésével ellentétben a kormánypártok gazdálkodása körül mindent rendben talált.

Az ÁSZ jelentésében megjegyzi, hogy „törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását”, így saját megítélése szerint „kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében”. (Utóbbi kitétel annak fényében érdekes, hogy az ÁSZ néhány napja közölte: nem ellenőrzik a választáson egy százalékot sem elért, úgynevezett „kamupártokat”.)

Az ÁSZ kormánypártokra vonatkozó ellenőrzésének a célja annak értékelése volt, hogy a 2016. és a 2017. évre vonatkozóan közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a párt a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel.

Az ÁSZ mindkét alakulat esetében mindent rendben talált. A Fidesz bevételei 1,84, kiadásai 1,57, illetve 1,57 és 1,25 milliárd forint voltak a két évben, míg a A KDNP bevételei 172, kiadásai 166, illetve 210 és 171 millió forint körül alakultak. Viszont tavalyelőtt egyik párt sem gondoskodott a felügyelő bizottság létrehozásáról. Az ÁSZ ezért a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnökének egy, a KDNP vezetőjének kettő javaslatot tett, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ az ellenzéki pártokkal nem volt ilyen elégedett, legutóbb épp a Momentum és a Párbeszéd állami támogatásának felfüggesztését javasolta, de a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal sem volt elégedett. Tavaly pedig a Jobbikot sújtotta 600 milliós bírsággal, de a többi vizsgált pártnál is szabálytalanságokat fedezett fel.