ÁSZ-elnök: Akár nulla százalékra is csökkenthető az szja

ÁSZ-elnök: Akár nulla százalékra is csökkenthető az szja

Budapest, 2021. június 8.
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal az ÁSZ 2020. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámoló, valamint az ahhoz kapcsolódó országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 8-án.
MTI/Soós Lajos

Fotó: Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik – erről beszélt a Magyar Nemzetben megjelent interjújában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László szavai szerint „nyilvánvaló, hogy meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy lehetőleg mindenki Magyarországon keresse a megélhetését. Ezért is gondolom, hogy az a jó adóvita, amely arra világít rá, miként tudjuk a nullaszázalékos személyi jövedelemadót megközelíteni minél gyorsabban”.

Az ÁSZ elnöke kitért arra is, hogy a bérterhek másik nagy része a társadalombiztosításhoz befolyó közterhek köre, ez adja a fedezetet a nyugdíjhoz, a szolidaritás költségeihez, betegség esetén a gyógyításhoz, illetve a segélyekhez. Óriási európai vívmánynak nevezte, hogy száz év alatt felépült egy kollektív szolidaritási alap hazánkban is. Ezt szerinte meg kell tartani.

Mint mondta, a számvevőszék feladatai közé tartozik a közjó szolgálata, javaslataik, véleményük tehát általában sem személyes ötletek halmaza vagy politikai jellegű lózungok gyűjteménye, hanem a szakértőik szakmai elemzéseiből leszűrhető lényeg összefoglalása.