Aszódi Attila azonnal leállíttatná a zaporizzsjai atomerőművet

Aszódi Attila azonnal leállíttatná a zaporizzsjai atomerőművet

Aszódi Attila (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet sérti az alapvető biztonsági szabályokat – mondta az InfoRádióban Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára az Infostart tudósítása szerint. Az elmúlt hetekben több belövés is érte az erőmű területét, amelyek következtében a hidrogénfeldolgozó üzem is megsérült, de a kiégett üzemanyagok tárolója közelében is robbant egy gránát és az erőmű két távvezetéki kapcsolatát is elveszítette – sorolta a szakember.

Aszódit leginkább az aggasztotta, hogy a támadásokkal a két szemben álló fél egymást vádolta. Szerinte ezzel valójában nem egymást, hanem sokkal inkább Európát fenyegették, méghozzá azzal, hogy a csernobilihoz hasonló baleset történhet Zaporizzsjában is.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy nukleáris ipar nagyon régóta szigorúan szabályozottan és tapasztalatokkal alátámasztott rendelkezések alapján működik. Ezek értelmében mielőbb le kellene állítani Zaporizzsjában mind a hat blokkot. 

A BME tanára azt is fontosnak tartotta, hogy az ukránok vonják vissza a blokkok üzemeltetési engedélyét. Erre minden okuk meglenne, hiszen a hírekből az derült ki, hogy az oroszok nagy mennyiségű robbanóanyagot vittek az erőműbe és tüzérségi eszközöket telepítettek oda.

A szakember határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy létrejöhetne-e még egy, a csernobilihoz hasonló katasztrófa. Szerinte ennek legfőbb oka az, hogy Zaporizzsjában teljesen más típusúak a reaktorok vannak, mint Csernobilban.

„Zaporizzsjában azonban nem történhet olyan radioaktív kiszivárgás, ami miatt Magyarországon intézkedéseket kellene tenni az emberek védelmére” – nyugtatott meg mindenkit Aszódi Attila.