Átlátszó: a Balog Zoltánhoz köthető alapítvány milliókkal támogatta az őt püspökké választó egyházkerületet

Átlátszó: a Balog Zoltánhoz köthető alapítvány milliókkal támogatta az őt püspökké választó egyházkerületet

Budapest, 2020. február 16. Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) elnöke, miniszterelnöki biztos beszédet mond Orbán Viktor kormányfő hagyományos évértékelő beszéde előtt a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület csütörtökön, megbízatása hat évre szól – emlékeztet cikkében az Átlátszó. Hozzáteszik, a volt miniszterelnöki főtanácsadó, országgyűlési képviselő, és Emmi-miniszternek van még egy jelenleg is érvényes pozíciója, ő a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A lap a fideszes pártalapítványtól azt szerette volna megtudni, hogy mennyi pénzzel támogatták a református szervezeteket.

Nem volt egyszerű dolguk, mert az alapítvány kétszer is visszadobta közérdekűadat-igénylésüket, a válasz végül csütörtökön, nem sokkal a Balog Zoltán püspökké választását hírül adó közlemény után érkezett meg. A dokumentumokból kiderült, hogy rendszeresen támogatták a kuratórium elnökét most püspökké emelő egyházkerületet, és más református szervezeteket is. Ezt követően az Átlátszó arról érdeklődött, hogy katolikus szervezeteket is ugyanígy támogatott-e az alapítvány, erre azonban egyelőre nem kaptak választ.

– Bár tudjuk, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, mégis gyakori tapasztalatunk, hogy a felelősséggel járó feladatok időről időre megtalálják a szolgálatra kész embereket. Olyanra viszont aligha találunk példát Magyarország történetében, hogy egy miniszterből püspök legyen – írta Balog Zoltánnak gratuláló levelében Orbán Viktor. Hozzátette: meggyőződése, hogy Balog Zoltán kivételes életútja és számtalan szolgálati helyen szerzett tapasztalata „nagy áldás lesz az egész egyházkerület és minden református testvérem számára”.