Átlátszó: Bizonyítható, hogy a Mészáros-cég szennyezett a mátrai erőműnél

Átlátszó: Bizonyítható, hogy a Mészáros-cég szennyezett a mátrai erőműnél

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár perrel fenyegetett, és bírósági keresetet nyújtott be az Átlátszóval szemben a visontai Viresol Kft., miután a lap novemberben a cég szennyezéséről írt, most egy katasztrófavédelmi határozat igazolhatja az állítást. A portál tavaly azt írta, az akkor Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mátrai erőmű technológiai víztározójába csak a szintén Mészáros-érdekeltség keményítőgyárból kerülhetett az ipari mértékű szerves anyag. Mindez végül gázszivárgásokhoz és tömeges rosszullétekhez vezetett.

A Viresol Kft. ugyan pert helyezett kilátásba, de a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 9-ei határozata bizonyítja, hogy valóban a Mészáros-cég szennyezhetett. Az Átlátszó számolt be erről az iratról, amely a hatósági ellenőrzések során vett vízminták laboratóriumi méréseire, illetve a helyszíni ellenőrzések tapasztalataira vonatkozik.

Kiderült, a Viresol telephelyéről „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.” A határozat szerint – amely nem hivatalos forrásból került az Átlátszóhoz – „egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a gabona-feldolgozással foglalkozó Viresol Kft. telephelye.”

A Jobbik országgyűlési képviselői, Dudás Róbert és Nunkovics Tibor közleményben jelezték, hogy feljelentést tesznek a Viresol Kft. szennyezései, illetve a hatósági mulasztások miatt. „A mátrai erőmű több évtizedes tevékenysége során még nem fordult elő olyan, hogy a környékbeli patakok ilyen módon lennének szennyezve, majd pedig tovább szennyezve a Tarna, Zagyva, illetve a Tisza vízfolyamát, óriási területre jelentsen veszélyt, ráadásul kétszer is egy éven belül. Minden hatósági megkeresésünk elutasítást kapott, semmitmondó válaszokat küldtek, kitértek a felelősség alól. Ezek közül kiemelnénk, amikor a területileg illetékes építési hatóságtól próbáltunk információkat szerezni arra vonatkozóan, hogy a törvényes kereteket és a szükséges építési előírásokat betartva épült-e meg a keményítő-üzem. Most kiderült, hogy nem” – olvasható a közleményben.

Frissítés:

Az RTL Klub péntek esti híradójában foglalkozott a témával. A televíziós adó kérdésére a Viresol azt válaszolta, hogy az előírásoknak megfelelően működnek, és vitatják a határozat megállapításait. Az RTL a borsodi katasztrófavédelmi hatóságot is megkereste, és onnan azt a választ kapta, hogy a határozat még nem végleges.